Poslední záblesk a zhroucení neutronových hvězd do černé díry. Vědecký zážitek letošního roku

28. prosinec 2017

Jedním z nejzajímavějších objevů roku 2017 je historicky první pozorování srážky dvou neutronových hvězd. Sledovat srážku se navíc povedlo nejen pomocí světla, ale i gravitačních vln. Kromě záblesků tedy astronomové mohli také slyšet, co se více než sto milionů světelných let daleko ve vesmíru odehrálo.

O možnosti poslouchat co se děje ve vesmíru, se mluvilo už v roce 2016. Tehdy ale astronomie gravitačních vln ještě žádnou velkou podívanou nenabízela. Jen samé černé díry. Až v srpnu letošního roku vydaly vlny zmínku o lépe pozorovatelném objektu – srážce dvou neutronových hvězd, které vydaly svůj poslední záblesk a potom se zhroutily do černé díry.


Neutronové hvězdy jsou pozůstatky hvězd na sklonku života. Jsou sice mnohem menší než naše Slunce, ale mají mnohem větší hustotu a patří k nejtěžším objektům ve vesmíru.

Samaya Nissanke s Radboud University v Nijmegenu vzpomíná, jak se zrovna v té době vsadila se šéfem LIGO India, že do roku 2020 uvidíme dvojici neutronových hvězd. „Doslova půl hodiny potom jsem otevřela e-mail z LIGO v Hanfordu a užasla jsem, jaké se jim podařilo pozorování. Vypadalo to právě na dvojici neutronových hvězd.“

„Dostali jsme příležitost vzít normální teleskopy a lovit světlo, které k nám z té srážky přilétne,“ říká Adam Levy. Událost byla pozorovatelná na jižní obloze každý den několik hodin po západu slunce. „Byla to vůbec první srážka neutronových hvězd v dějinách, kterou jsme pozorovali. Zároveň to také byla první událost ve vesmíru, kterou jsme zaznamenali zároveň pomocí gravitačních vln i světla – od rádiových vln, až po paprsky gama. Díky tomu jsme zase bohatší o řadu poznatků o vesmíru,“ vysvětluje Levy.

autor: mas
Spustit audio