Poslední prázdninoví "Hosté do domu"

28. srpen 2009

Je tady konec prázdnin, který proběhl v příjemné a pohodové atmosféře na Orlické přehradě ve společnosti hrázného Pavla Melichara. Nejen o divadle jsme hovořili s herečkou Chantal Poullain - Polívkovou a kostýmní výtvarnicí Zuzanou Strakovou. Výchovu mládeže prostřednictvím sportu jsme probírali s ředitelem Volejbalové školy Praha Josefem Farmačkou. S historií pivovarnictví nás seznámil znalec Vladimír Jindřich. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Hostem Setkání byl v pondělí majitel, ředitel a trenér Volejbalové školy Praha Josef Farmačka. V tomto případě se ale nejedná o běžný sportovní oddíl. Josef Farmačka svoje svěřence sportem i vychovává, protože současný způsob výchovy mu připadá příliš liberální. Vede děti ke slušnosti, toleranci a poctivosti. Považuje to za jeden ze způsobů prevence kriminality mládeže a boje proti kouření, drogám a jiným závislostem. Je přesvědčeným zastáncem pevné vychovatelské autority, která dává jistotu a jasně vymezuje mantinely. Jeho Volejbalovou školou prošly od roku 1991 tisíce dětí, mezi nimi i reprezentant Martin Lébl. To, že většina z nich není tak úspěšná mu prý ale nevadí. Stačí mu, že "jeho děti" zdraví a chovají se slušně, řekl Janu Křelinovi.

Logo

V úterý přišel do studia ČRo 2 - Praha Vladimír Jindřich, znalec piva a hlavně českého pivovarnictví. Ponořili jsme se s ním do historie zlatavého moku, který se dříve vařil v početných malých pivovarech a klášterech. Do Ameriky se dováželo plzeňské pivo na lodích a doprovázeli ho sládci. To proto, že loď plula i několik týdnů a pivo se v průběhu cesty dále zpracovávalo. Takže, když loď dorazila, měli ho američtí konzumenti čerstvé. "Bylo to pravé exportní pivo", poznamenal v rozhovoru s Danielou Brůhovou. Z rodných listů a jiných osobních dokladů zjistil, že většina jeho předků byli sládkové nebo hostinští. On sám se dostal k tomuto oboru přes studium na Potravinářské škole a od té už byl jen krůček k pivovarnictví. Ve svém rodinném domku má prý něco jako malé muzeum. Z něho nám přinesl recept z roku 1944 na výrobu černého piva podomácku, který našel v pozůstalosti po svém tchánovi.

Logo

Ve středu nás navštívila česko - francouzská divadelní a filmová herečka Chantal Poullain - Polívková. S Pavlem Kudrnou hovořila kouzelnou a nenapodobitelnou češtinou o svém dětství, výchově v klášterní škole a studiích. Byla vdaná za herce Bolka Polívku, se kterým má syna Vladimíra. V posledních letech přesídlila z Brna do Prahy. Je zakladatelkou charitativní organizace Archa Chantal, která usiluje o humanizaci dětských zdravotnických zařízení. Dozvěděli jsme se podrobnosti o benefičním koncertu, který se konal 25. srpna v Českém muzeu hudby, za účasti houslistky a zpěvačky Ivy Bittové. Výtěžek bude věnován na projekt zútulnění lůžkového oddělení Kliniky dětí a dorostu v nemocnici na Vinohradech.

Logo

Do tajů divadelních a tanečních kostýmů nám dala ve čtvrtek nahlédnout Zuzana Straková, kostýmní výtvarnice, vizážistka a autorka oblečení a looku všech tří řad "Superstar". Navrhovala a oblékala tanečníky ve "Stardance" a "Bailandu." Letos byla i autorkou oblečení slečen na obřadu Růží v pořadu "Vem si mě." S Vladimírem Krocem rozebírala radosti a nástrahy svojí profese, ke které se dostala oklikou přes práci produkční v soukromé televizi. Jak řekla, kostýmová práce je nejen tvůrčí proces. Vyžaduje především diplomacii, trpělivost a schopnost ke kompromisu, protože pracujete s lidmi, kteří se snaží do svého vzhledu zasahovat. Dozvěděli jsme se m.j. zajímavé podrobnosti z natáčení známých televizních pořadů.

Logo

Konec prázdnin nás v pátek zastihl na Orlické přehradě a v jejím okolí. Redaktoři Jan Křelina a Dan Moravec nás spolu s hrázným Pavlem Melicharem pozvali na prohlídku přehradní hráze. Zabrousili jsme do historie a dozvěděli se, jak se toto dílo v 60. letech minulého století stavělo. Zjistili jsme co to jsou "průsaky" a zašli se na některé z nich podívat. Pak jsme zašli i do strojovny elektrárny a stihli se podívat na jednu z turbín.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.



autor: eh
Spustit audio