Analytik Kubáček: O úřadu nového ombudsmana ještě hodně uslyšíme. Křeček si z něj udělá vlastní hrad

17. únor 2020

Jak komentátoři a analytici hodnotí volbu nového veřejného ochránce práv? Bude Stanislav Křeček dobrým ombudsmanem?

Čtěte také

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové z Vysoké školy ekonomické v Praze byl Křeček zvolený lidmi, kteří mají zájem, aby úřad fungoval.

„A protože úřad nejde zrušit, což by si přáli, tak zvolili Stanislava Křečka,“ říká v debatě u kulatého stolu Českého rozhlasu Plus. „Anně Šabatové se úřad podařilo dobře strukturovat, navázat kontakty s dalšími úřady apod., o čem se ale příliš nikde nepsalo, a ti profesionálové tam zůstávají, tak v zásadě úřad i dobře fungovat bude… Je ale otázka, jestli bude mít Křeček jasnou koncepci, nebo jestli bude ‚jen‘ ve funkci,“ dodává Dvořáková.   

Starý socialista...

„Je to starý socialista a povede úřad ombudsmana tak, jak si myslí, že to bude nejlepší,“ kontruje komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký.

Když byl zakládán, tak jako útlý pracovní tým zhruba 40 lidí s 30milionovým rozpočtem. Dnes je to ale tým 160 odborníků s 200 miliony korun ročně, „takže nabobtnal mnohonásobě. Křeček se dle mého nebude snažit nic redukovat na polovinu, to socialisté nemají ve své genové výbavě. Ale povede ho jinak než (odcházející ombudsmanka) Šabatová… Takže rozhodně nebude řešit nějakou diskriminaci menšinové části obyvatelstva.“

Politický analytik Jan Kubáček prý po jeho zvolení očekával, že vyjádří jistou míru pokory, což by se právě k této funkci a moudrému 81letému doyenovi hodilo. „Doufal jsem, že vyšle tu mírovou holubici. Ukázalo se, že nevyšle, a myslím, že o jeho úřadu ještě hodně uslyšíme,“ dodává.

Můj dům, můj hrad

Křeček ho prý bude vnímat jako svůj hrad, svůj úřad, který může rozmlouvat do prostoru. Asi bude sázet ne na minority, ale na člověka a jeho práva. Očekává, že jeho téma bude právě sociální oblast a bytová problematika, což ostatně byla jeho specializace.

Čtěte také

„Ale obávám se, že jsme se posunuli do druhého extrému. Šabatová řešila luxusnější problémy, jiné než má dosud společnost dořešené. Osobně by se mi spíš líbil model bývalého ombudsmana (Pavla) Varvařovského, který měl civilnější úřad, který šel po tématech. Křeček z toho, obávám se, udělá opačný, bohorovný, ortodoxní úřad, který bude bouchat do stolu. Bude se vymezovat vůči neziskovkám apod.“

Jestli by podle Kubáčka ale měl někomu poslat šampaňské, květiny a děkovat za své zvolení, tak je to Milion chvilek pro demokracii. „Jestli Křečkovi někdo pomohl, tak to byly vzkazy, podle kterých jestli ho zvolí, tak jdeme demonstrovat. Ostatně, někteří poslanci se tím ani netajili.“

Role Milionu chvilek?

S tímto názorem souhlasí i Korecký, který postoj Milionu chvilek neváhá označit za nátlakové akce. „Dokonce i Václav Klaus ml. řekl, že nechtěl volit nikoho, a teď že bude volit Křečka, podobně jako někteří poslanci ANO. Volba někoho na truc určitě není dobrý postup.“

Korecký je ale dost nekompromisní už k samotné existenci úřadu ombudsmana. Byl by nejraději, kdyby vůbec neexistoval. Na zcela opačné straně pak stojí Vladimíra Dvořáková, podle které je to nesmírně důležitý úřad, který se má zastávat občana proti úřadům. „Já jsem někde uprostřed,“ přiznává Kubáček. „Naše společnost trpí nedůvěrou v domahatelnosti práva, snahou starších lidí, slabších, přehlížených dovolat se práva,“ myslí si.

Víc si o volbě ombudsmana nebo o důchodové reformě či prodej knih a předmětů s nacistickou tematikou v českých obchodech poslechněte v audiozáznamu pořadu Petra Schwarze.  

Ve studiu diskutují (zleva) Jan Kubáček, Vladimíra Dvořáková, Miroslav Korecký a moderátor debaty Petr Schwarz
Spustit audio

Související