Dvořáková: Čapí hnízdo? Horší než celá kauza jsou účelové zákony a podivná pravidla minulé garnitury

16. září 2019

„Trestně stíhaný člověk by se nikdy neměl stát premiérem,“ tvrdí politoložka z VŠE Vladimíra Dvořáková v debatě u kulatého stolu Českého rozhlasu Plus.

Čtěte také

Komentuje tak zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo.

„Nedokážu říct, jestli měl (nebo neměl) státní zástupce dost důkazů, ale rovina etická, tedy že se některé věci prostě nedělají, a že trestně stíhaný premiér ovlivňuje atmosféru v celé společnosti, a to kdyby to dopadlo jakkoli, to pravda prostě je,“ dodává politoložka Dvořáková.

„Minimálně neetické jednání Babiše to bylo určitě. Když si vezmete jen ten fakt, že tato dotace má podporovat malé a střední firmy, které buď nedosáhnou na úvěr, nebo nemají dost financí. To skutečně nebyla situace Čapího hnízda, to je firma, která měla přístup k penězům minimálně Agrofertu, i když to není trestně stíhatelné, a tak by člověk s takovýmto způsobem uvažování určitě neměl jít do politiky.“

Ve studiu Plus debatují (zleva) politoložka Vladimíra Dvořáková, ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann, Jan Gruber z Deníku Referendum a moderátor diskuze Jan Vávra

Podle redaktora Deníku Referendum Jana Grubera se „celá kauza až příliš přeceňuje. Až příliš se totiž doufalo, že se najdou soudy, které se Babiše zbaví z čela státu, což si přeje nějaká část společnosti, která ho nemá ráda. Tak to alespoň vypadalo z politických prohlášení,“ domnívá se.

Babiš se dá porazit, ale jen ve volbách

Gruber upozorňuje, že kauza Čapí hnízdo není první, ani poslední, se kterou se náš předseda vlády potýká už od vstupu na politickou scénu. Připomíná kauzu korunových dluhopisů, kauzu ovlivňování tehdy vlastněných médií k dehonestování svých konkurentů, kauzu kolem finanční správy a využívání inspekce životního prostředí, možný únos syna na Krym, dotační kauzy nebo neuzavřené auditní zprávy Evropské komise.

Čtěte také

„Je to jedna věc za druhou, až to vypadá, že Babiš šel zjevně do politiky, aby si posichroval vlastní byznys. Teď tedy vyvedený do svěřenských fondů. Od této kauzy se očekávalo hodně, ale taky to, co to nemohlo přinést. Musíme se smířit s tím, že Babiše musí porazit ve volbách. Ne že ho porazí soudy nebo různá vyšetřování. Ani další kauzy mu zjevně nohy nepodlomí,“ dodává redaktor Gruber.   

Podle politoložky je u této kauzy ještě důležitější jiná věc, a sice to, jestli v podmínkách dotací bylo kdy vůbec definováno, co to je (a není) malá a střední firma.

Důkazní nouze?

„V demokracii ale nemůžete být trestáni za něco, co v dané chvíli nebylo trestný činem nebo co nebylo vůbec definováno. Ono to podivné nastavení dotací apod. je věc, kterou by se česká poltická scéna měla opravdu zabývat. Na co by měli voliči tlačit. Protože možnost obcházení podmínek je obrovské riziko… Mám pocit, že se státní zástupci jen dostali do důkazní nouze, že nemohli dokázat, že šlo o úmyslné podvodné chování… problém Čapího hnízda není v rozhodnutí státního zástupce, který musí zvažovat, jestli důkazní břemeno, které pak musí předložit u soudu, je (nebo není) dostatečné…, ale jak tady byly programově nastavovány zákony a pravidla pro přidělování dotací.“

Čtěte také

Taky se v auditní zprávě EK hovoří nejen o Babišově střetu zájmů, ale hlavně o „druhé a podstatnější části – kde se říká, jak byla nastavena kritéria pro přidělování dotací.“

Podle Dvořákové bylo klidně možno získat dotaci i bez dlouholeté podnikatelské historie. Klidně ji dostal i ten, o kom se ale vůbec nevědělo, kdo firmu vlastní (anonymní akcie). „To je naprosto v rozporu s normami civilizovaného státu, což u nás bylo součástí právních norem… V tom má máslo na hlavě i minulá politická garnitura,… která takto nastavila zákony. To celé je problém daleko větší než Čapí hnízdo. Babiš je jen důsledek toho, co se tady dělo,“ varuje Dvořáková.

Co čeká Věru Jourou jako novou místopředsedkyní Evropské komise nebo proč socha maršála Koněva v pražských Dejvicích budí tolik vyhrocených emocí? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Jana Vávry. Hosty kulatého stolu Názorů a argumentů byli ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann, redaktor Deníku Referendum Jan Gruber a politoložka Vladimíra Dvořáková.

Spustit audio

Související