Poslechněte si celý magazín Experiment ze 14. prosince 2019

16. prosinec 2019

Poslechněte si celý magazín:

  • 00:00 hackerský útok na nemocnici v Benešově
  • 03:55 mobilní aplikace pro kvalitní zpravodajský obsah
  • 08:20 výzkum Alzheimerovy choroby
  • 11:20 na co se těšit v další epizodě podcastu Budoucnost R: elektrický hydroplán
  • 14:50 nový přístroj na vyšetření očí
  • 17:50 bezpečnost a požární ochrana pro elektromobily

Co je ransomware?

Kliknete na neznámý soubor v e-mailu a během pár minut vám tento vir, takzvaný ransomware, může zašifrovat celý počítač. Za dešifrování vyžaduje výkupné. Jak s tím bojovat? Na to vám odpoví reportáž Jany Magdoňové.

Čtěte také

Aplikace pro středoškoláky od spolužáka

Vývojář Matyáš Boháček je sice teprve na gymnáziu, už teď si ale můžete do mobilu stáhnout jeho aplikaci, která zobrazuje pouze důvěryhodný zpravodajský obsah. Zjistil totiž, že jeho vrstevníci často čerpají informace jen ze sociálních sítí.

Zásadní výzkum Alzheimerovy choroby

Před 30 lety vědci odebírali vzorky lidem s Alzheimerovou chorobou, aniž by tušili, k čemu přesně budou. Dnes jsou základem velkého evropského projektu, jehož cílem je odhalit genetické změny při vzniku nemoci. To by mělo pomoci časné diagnostice. Jedním z pracovišť je Ústav experimentální medicíny v pražské Krči, kam už dorazily první vzorky z Finska.

Budoucnost R o budoucnosti dopravy

Každý čtvrtek ráno vychází podcast Budoucnost R, kde Vojtěch Koval zpovídá vědce a vynálezce v jejich oboru. Tentokrát nám 19. prosince nastíní ekologičtější řešení lodí a letadel. Například takový elektrický hydroplán, na kterém pracuje norský konstruktér Thomas Brødreskift. Ten vysvětlí mimo jiné i to, proč na prodloužení doletu použil ve svém letadle klasický spalovací motor.

Poslechněte si ochutnávku čtvrtečního podcastu a mrkněte na video z prvního letu:

Přesnější, rychlejší, chytřejší

Přesně takový je nový přístroj na vyšetření očí, který pořídila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Díky němu se tamní oční klinika řadí mezi špičková pracoviště. Reportér Dan Mrázek si sice trochu nepříjemné, ale zato účinné vyšetření vyzkoušel.

Sledujte magazín Experiment a podcast Budoucnost R také na portále mujRozhlas.cz a žádný díl vám už neunikne.

Zvláštní místo pro elektromobily…

Rozvoj aut s velkokapacitními akumulátory – hybridů a elektromobilů – znamená zvýšené nároky na požární ochranu a také na samotné hašení. Například autoservisy musí mít nově speciální místa, kam bude možné poškozená auta bezpečně odstavit tak, aby od nich v případě, že kvůli svému poškození začnou samovolně hořet, nemohlo chytit nic dalšího. Změny zjišťoval Petr Kološ.

Poslechněte si celý pořad ze záznamu. Nebo poslouchejte každou sobotu živě po deváté hodině ráno!

autoři: Štěpán Pokorný , Petr Kološ , Vojtěch Koval , Eva Kézrová , Jana Magdoňová
Spustit audio