Poslance německé AfD nadchla návštěva Damašku. Jeho předměstí je peklem na zemi

11. březen 2018

Nedůvěřují informacím německých médií o situaci v Sýrii. I proto se skupina poslanců z pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) vydala do Sýrie osobně. Chtěli prý na vlastní oči posoudit bezpečnostní situaci v občanskou válkou rozvráceném státě.

Partaj se dlouhodobě snaží o to, aby Sýrie byla prohlášena za bezpečnou zemi, informují jak stránky stanice Deutsche Welle, tak i německá odnož evropského portálu Local.

Během nezvyklého výletu zákonodárci hledali argumenty pro stranický plán, který počítá s postupným návratem stovek tisíc syrských uprchlíků zpět domů.

„Obrázek o skutečné situaci“

Reprezentanti AfD se na sociálních sítích chlubí snímky ze setkání s představiteli režimu syrského diktátora Bašára Asada. A také fotkami pohledných dívek, které se v šatech západního střihu promenují rušnými ulicemi Damašku.

Sedmičlennou německou skupinu tvořili čtyři poslanci Bundestagu, delegaci pak doplnili straníci ze zastupitelstva spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Kromě Damašku zahrnovala cesta také zastávky v Homsu a Aleppu. Všechny lokality jsou pod kontrolou Asadova režimu, upřesňuje Deutsche Welle. A dodává, že na rozdíl od hlavního města byly Homs a Aleppo vystaveny těžkým bojům a masivnímu bombardování.

Cílem mise bylo podle jednoho z jejích účastníků Christiana Blexe udělat si vlastní obrázek o „skutečné humanitární situaci v Sýrii“. Což podle něj zpravodajství německých sdělovacích prostředků neumožňuje. AfD ostatně dlouhodobě považuje domácí média za neobjektivní, přidává německý Local.

Delegace se setkala i s velkým muftím, šajchem Ahmadem Hasúnem, jenž před sedmi lety hrozil Západu sebevražednými útoky. „Jeho Excelence je přesvědčená o tom, že se sedmdesát procent syrských uprchlíků vrátí zpět do Sýrie. K návratu vyzývá všechny,“ napsal po setkání s klerikem na Facebooku Blex.

Džíny místo závojů

Reprezentanti AfD se během své cesty, která v Německu vyvolala značný rozruch, neřídili obvyklými metodami, jichž se používá při mapování bezpečnostní a humanitární situace. Dali spíše na okamžité dojmy.

„Byli jsme především překvapeni normálními podmínkami, jaké v zemi panují. Na přítomnost armády a dalších ozbrojených složek téměř nenarazíte. K vidění jsou spíše reklamy na mobilní telefony a televizory. Prostě běžný, každodenní život,“ cituje Blexovo tvrzení Deutsche Welle.

„V Německu se stále dozvídáme, jak strašná je válka ve vaší zemi. Byli jsme proto překvapení, že Damašek žije normálním životem,“ svěřil se také Blex syrskému provládnímu deníku Tišrín.

Největší dojem na německé návštěvníky patrně udělaly ženy, které se po ulicích metropole procházely v upnutých džínách. „Modré džíny namísto černých závojů! O tom si v Mekce můžete nechat jenom zdát. A bohužel také v berlínské čtvrti Neukölln,“ vzkázal Blex pro změnu na Twitteru. A obvinil německou vládu z toho, že prý poskytuje podporu „rebelům, kteří chtějí ženám vnutit burky“.

700 tisíc Syřanů prchlo do Německa

Názory politiků AfD rozpálily některé Syřany do běla. Takový obraz situace je podle nich zcela nepravdivý. Zejména proto, že jedno z předměstí Damašku, východní Ghúta, je systematicky bombardováno a ničeno. A denně tam umírají lidé. Situaci v této oblasti ostatně popsal generální tajemník OSN António Guterres jako peklo na Zemi.

Protiimigrantská a antiislámská Alternativa pro Německo vstoupila do Bundestagu poprvé po loňských parlamentních volbách. Předtím dokázala umně využít vlnu veřejného hněvu nad přílivem více než milionu migrantů. Jako jeden z vůbec prvních aktů v parlamentu strana navrhla dohodu se syrským diktátorem Asadem o repatriaci syrských uprchlíků, kteří tvoří velkou část nově příchozích do Německa. Iniciativa byla zamítnuta.

A to i kvůli drtivým faktům. Během sedmileté občanské války bylo v Sýrii zabito na 340 tisíc lidí. Milióny dalších musely opustit své domovy. Nemalá část z nich zamířila právě do Německa, kde jen loni požádalo o mezinárodní ochranu na 50 tisíc Syřanů. Celkem jich od počátku války v Sýrii do Německa uprchlo kolem 700 tisíc – vypočítává server Local.

autor: smi
Spustit audio