„Poškození Vítězného oblouku je pro Francouze tragédií,“ hlasí létající zpravodaj Martin Balucha

8. leden 2019

„Létám na místa, kde se něco děje a kde mě rozhlas potřebuje mít,“ vysvětluje svoji pozici v Českém rozhlase Martin Balucha. Teď aktuálně ho zaměstnává dění ve Francii.

Říká se, že protestovat je ve Francii tradice a součást folklóru. „Ale žluté vesty si dokázaly vydemonstrovat docela zásadní vládní ústupky. Francouzi si umí říct, když se jim něco nelíbí, a umí si to prosadit,“ myslí si Martin Balucha. Důvod poměrně razantních zásahů policie je podle něj opodstatněný.

„Na hnutí parazitují výtržníci, kteří chtějí ničit památky a bouchnout si do policistů. Policie je předem vytipovává a zadržuje. Ale je těžké určit, kdo je výtržník a kdo ne,“ připouští. „Poškození Vítězného oblouku je pro Francouze tragédií. Politici vyzývali, aby se demonstranti vyvarovali ničení památek. Je ale těžké zabránit těmto výstřednostem. Takový počet lidí představuje velkou sílu a pro policisty je složité to zvládnout.“

Bylo složité naučit se francouzsky? Jaký byl život v Bruselu, kam se dostal s rodiči? Dovede si představit, že by žil ve Francii? Co má nejraději z francouzské kuchyně? A co víno?

autoři: Vladimír Kroc , eh
Spustit audio

Související