Porucha dnes vyřadila z provozu poslední jezdící Pendolino

24. leden 2006
Zprávy , Zprávy

Jediná souprava supervlaku Pendolino jezdící na trase z Prahy do Ostravy se dnes porouchala. Jízdu z technických důvodů ukončila u obce Krasíkov na Ústeckoorlicku. Cestující si museli přestoupit do náhradního vlaku. Jde údajně o stejnou závadu jako u předchozích souprav.

"My bohužel nevíme přesné příčiny, ty musí sdělit výrobce společnost Alstom, jejíž personál byl i na palubě a s nímž České dráhy konzultují provoz rychlovlaku Pendolino. Zajistili jsme operativně přepravu cestujících vlakem Eurorcity Košičan, který jel následně za tímto vlakem, a postarali jsme se, aby na cestující měla tato událost co nejmenší dopad," potvrdil Aleš Ondrůj z tiskového oddělení Českých drah.

Interiér vlaku

Softwarová porucha vyřadila z provozu začátkem ledna čtyři soupravy Pendolino. Do dneška tak jezdil jediný rychlovlak na trase z Prahy do Ostravy. Šesté Pendolino pokračuje v testování tratí a sedmé čeká na přidělení technického průkazu.

Výrobce Pendolin, italská firma Alstom, podle svého vyjádření v minulém týdnu prý již zná příčinu poruch, které tyto vlaky vyřadily z provozu. Pět souprav pendolin by tak mělo začít jezdit v prvním únorovém týdnu.

autoři: rep , tif
Spustit audio