Pořad Vstupte! s Mgr. Pavlou Státníkovou

16. září 2010

Co skrývají depozitáře Muzea hl. m. Prahy? Jaké úkoly musí zvládat hlavní kurátorka muzejních sbírek? Které součásti připravované výstavy Královský sňatek bude mít na starosti Muzeum hl. m. Prahy? To jsou jen některé z otázek pro dnešního hosta pořadu Vstupte! Mgr. Pavlu Státníkovou.

Mgr. Pavla Státníková vystudovala historii na Filozofické fakultě UK. Po studiích nastoupila do Muzea hlavního města Prahy, kde působí už 25 let. V průběhu doby pracovala na různých místech, v oddělení historickém, archeologickém i prezentačním. Tak se důkladně seznámila s problematikou spojenou s naplňováním poslání muzea, což se stalo důležitým základem jejího působení na pozici nejprve vedoucí historického oddělení (od roku 2000) a posléze na pozici hlavní kurátorky sbírek a náměstkyně ředitelky pro odbornou činnost (od roku 2005).

V průběhu svého působení v muzeu spolupracovala na mnoha projektech, byla autorkou, spoluautorkou či kurátorkou cca 25 velkých výstavních projektů věnovaných Praze a její historii. Na některých spolupracovala i s dalšími kulturními institucemi: s Archivem hlavního města Prahy, Národní kulturní památkou Vyšehrad nebo Muzeem Karlova mostu. Je autorkou či spoluautorkou řady publikací, v poslední době se mohou čtenáři s jejím jménem setkat v publikacích věnovaných dílu malířů staré Prahy Jana Minaříka a Václava Jansy, spoluúčastnila se projektu publikace Karlův most a připravuje knihu věnovanou pražským tržištím.

Ke stěžejním speciálním odborným zájmům Pavly Státníkové patří historie Muzea hlavního města Prahy a jeho sbírek, dále také historie Vltavy a zejména pražských povodní, zabývá se pražskou historickou topografií a ikonografií. Svůj zájem věnovala také dějinám mytického Vyšehradu. V současné době je Mgr. Pavla Státníková komisařkou výstavy Královský sňatek a hlavní kurátorkou sbírek Muzea hlavního města Prahy.

Langweillův model Prahy
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.