Popularita slovenské krajní pravice stoupá

Popularita krajně pravicové slovenské Lidové strany – Naše Slovensko LS-NS v posledních měsících roste a strana vůdce extremistů Mariana Kotleby by se nyní dostala i do parlamentu.

Vyplývá to z nejčerstvějšího průzkumu veřejného mínění, který otiskl list Sme. Loni na podzim byl Kotleba v přímé volbě překvapivě zvolen předsedou Banskobystrického kraje, což podle komentáře Sme významně zvýšilo popularitu jeho partaje v celostátním měřítku.

Podle lednového šetření by strana získala 7,6 procenta hlasů a ve 150členné Národní radě obsadila 13 křesel. Stala by se tak pátým nejsilnějším uskupením, v žebříčku oblíbenosti přeskočila i někdejší vládní stranu SDKU-DS.

V předloňských předčasných parlamentních volbách Kotleba coby volební lídr dovedl partaj k zisku pouze 1,58 procenta hlasů. Deník připomíná, že Kotleba je znám svými xenofobními a zejména protiromskými výpady a organizováním shromáždění namířených proti příslušníkům této menšiny.

Z průzkumu dále vyplývá, že LS-NS by volili zejména ti Slováci, kteří v předchozích volbách nepodpořili žádnou stranu, jakož i bývalí sympatizanti vládních sociálních demokratů Směr-SD premiéra Roberta Fica.

Naopak, výsledek strany podle deníku nesouvisí s propadem popularity nyní už neparlamentní nacionalistické Slovenské národní strany. Z publikované ankety dále vyplývá, že nejoblíbenější stranou zůstává Směr-SD s podporou 38 procent respondentů. Ficova strana by ale přišla o většinu ve sněmovně, kterou získala v posledních volbách.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio