Poprvé za 600 let je staroměstský orloj mimo Prahu. Na místo se vrátí v srpnu

4. duben 2018

Staroměstský orloj prochází největší rekonstrukcí za posledních 70 let. Proto se na několik měsíců přesouvá do restaurátorské dílny orlojníka Petra Skály a do hodinářské dílny L. Hainz. Cílem je zbavit orloj nepatřičných nánosů 20. století a přiblížit se k jeho původní podobě.

Z ciferníku se postupně odmontovala čísla, zodiak, ukazatel Slunce i Měsíce. Restaurátoři se postupně dostali až na dřeň, k samotnému ciferníku. Sundat všechny součástky znamenalo odšroubovat množství malých šroubečků.

„Ciferníku bude udělána nová povrchová úprava, nová výmalba, všechny části dostanou nový kabát. Zlacené prvky se opět pozlatí,“ shrnuje Mariana Nesnídalová, jednatelka firmy L. Hainz.

Za ciferníkem zůstal už jen zbytek hodinového stroje. Demontovala se kola, která otáčí ručičkami astrolábu. V hodinovém stroji se nacházejí i původní kola – jedno z nich je až z roku 1410 a bylo ručně pilované. Demontáž prováděl orlojník Petr Skála.

Ten popisuje, že úpravy jsou nutné nejen na ciferníku a viditelných částech orloje, ale i v prostorách za ním. „Bude se tu i malovat, všechno se musí vyčistit, upraví se podlaha, bude se dělat nový podstavec,“ vyjmenovává.

Podle Skály se tím odstraní množství nepatřičných úprav, které vznikly hlavně ve 20. století – ať je to omalba astrolábu, úpravy na barokních sochách, nebo i změny uvnitř samotného hodinového stroje.

„Poprvé od roku 1948 jsme vysekali celý stroj orloje. Rám byl zalitý do betonu. Teď šel kompletně do ateliéru a bude se čistit, opravovat a bude to největší oprava od roku 1948,“ zdůrazňuje Petr Skála.

Krabice s menšími částmi orloje

V restaurátorské dílně

Poprvé za 600 let se staroměstský orloj nachází mimo Prahu – konkrétně v Sadské u Nymburka, kde má Skála svůj ateliér.

Čtyřiadvacetník, tedy největší kružnice z orloje, která ukazuje tzv. staročeský čas, musel zůstat mimo dílnu, protože se dovnitř nemohl vejít. „Má asi 309 centimetrů v průměru a máme ho pod přístřeškem přede dveřmi,“ říká orlojník Petr Skála.

V dílně visí od stropu na kladce zodiak, na stole leží množství ozubených kol. Některá z nich jsou i 600 let stará a jedná se o původní mechanismus – vlastně nejstarší na světě, zdůrazňuje Skála.

V krabicích jsou naskládány drobnější součástky. Nejprve je musela jeho manželka a restaurátorka Melanie Skálová očistit, protože byly všechny zasaženy korozí, a poté provést povrchovou úpravu.

„V domě máme součástky všude. Akorát jsem řekla, že nesmí do ložnice,“ říká Skálová. Opravený orloj by se měl zpátky na věž Staroměstské radnice vrátit na konci srpna.

autoři: jpr , Filip Rambousek
Spustit audio