Ponurý podzim 1969. Zvířený prach opadává, terén se čistí, obzory se vyjasňují

3. leden 2020

Před padesáti lety, na přelomu let 1969 a 1970, se ve vysílání tehdejšího Československého rozhlasu naplno rozběhla normalizace. Několikrát denně se v programu objevovaly komenáře, které měly posluchače připravit na nový ostrý kurs Husákova vedení komunistické strany. 

Po autorsky jakoby bezradném období mezi dubnem a srpnem, kdy byla zastavena řada společenských, politických i kulturních časopisů (a v těch, které mohly dále existovat, došlo k personálním čistkám), se začíná v posledních měsících ponurého roku 1969 objevovat kvantitativně nabíhající řada řízných politických komentářů adorujících nově nastolenou husákovskou tvrdou linii.

Čtěte také

V období září až prosinec 1969 jsme se zaměřili na politické komentáře vysílané tehdejším Československým rozhlasem. Zcela záměrně jsme pominuli dlouhou řadu článků citovaných ve vysílání z denního tisku a soustředili se plně na původní rozhlasovou tvorbu.

Z časových důvodů jsme také vypustili monotematické – a někdy i několikadílné – útoky na konkrétní osoby. Řada z nich ostatně zazněla v rozhlasových pořadech věnovaných přímo těmto osobnostem.

Z mnoha autorů jsme v abecedním pořadí vybrali následující: Jiří Ambrož, Josef Boček, Vojtěch Dolejší, doktor Gustav Hrubý, kandidát věd (to bylo ve vysílání zdůrazněno), Jan Kocík, Jaroslav Kořínek, Antonín Kostka, Karel Tesař, Martin Tůma, Jan Večeř a Jan Vojtěch. Autorská líheň byla ale výrazně větší.

Čtěte také

V pořadu jsou ovšem příspěvky vybraných mistrů pera řazeny chronologicky, protože pak lépe vynikne houstnoucí společenská atmosféra. Jako příklad můžeme uvést komentář Jana Kocíka z 22. září, kde se autor rozčiluje, že na „odvážné“ rozhlasové komentáře nikdo nereaguje.

Z dalších příspěvků se můžeme dozvědět, proč je správné měnit názory – samozřejmě pozitivně vzhledem k aktuální linii, kdo byli hlavní viníci roku 1968, jak skvělá a nutná byla sovětská okupace (tedy v této době už pomoc) a že vedoucí úloha komunistické strany je prostě nejlepší, protože je nejlepší. 

Vedle politických, společenských a kulturních témat rozebírají některé komentáře i špatnou ekonomickou situaci. Do výběru jsme zařadili i kuriózní poznámku atakující inteligenci, která byla vysílána jako redakční. Nikdo konkrétní se k ní raději nehlásil.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související