Pomůže Saakašvili Zelenskému zbavit Ukrajinu závislosti na oligarších?

23. duben 2020

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili prohlásil, že mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nabídl vicepremiérský post v ukrajinské vládě. Tuto zprávu potvrzuje i parlamentní frakce strany Sluha lidu, za jejímž vznikem stál právě nový ukrajinský prezident.

„Michail Saakašvili by měl v referátu reformy, které se na Ukrajině zadrhávají... V pátek promluví v ukrajinském parlamentu, který ho patrně ve vicepremiérské funkci potvrdí,“ odhaduje ve vysílání Plus komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Čtěte také

Bývalá hlava Gruzie už v ukrajinské politice působila v roce 2015. „Tehdy mu bývalý prezident Porošenko svěřil funkci oděského gubernátora, ale z té byl po roce vypuzen.“

„Saakašvili si později stěžoval, že mu Porošenko, který sám patří k oligarchickým strukturám, bránil v boji proti korupci.“

Propojenost se zločinným prostředím

Reakce tehdejší ukrajinské hlavy státu na sebe nenechala dlouho čekat a v roce 2017 přišel Saakašvili o ukrajinské občanství a byl vypuzen ze země.

Problém současné Ukrajiny není v nedostatku kompetentních osobností, které by mohly jít do politiky, ale v jejich propojenosti s oligarchickým a víceméně zločinným prostředím.

Prezident Zelenskyj sám, což se mu dnes klade za vinu, je nucen uchylovat se k pomoci oligarchů, pořádat s nimi tajné večeře a dýchánky a rozdělovat jim doslova oblasti působnosti, kde je prezident přímo prosí, aby svými penězi přispívali na prostý život těchto oblastí.
Libor Dvořák

„Zelenskyj se ocitá v situaci, kdy je sice nový prezident, ale postupně během roku vládnutí začíná fungovat ve starém formátu,“ konstatuje Libor Dvořák.

Spustit audio

Související