Pomohou králíčkovci Velkému bariérovému útesu?

22. září 2010

Zatímco králíci nadále pustoší divokou přírodu Austrálie, králíčkovci druhu Siganus canaliculatus, který nemá české jméno, by naopak mohli pomoci ochránit Velký bariérový útes.

Co mají tyto dva druhy, v systému na míle od sebe daleko, společného? Svoji potravu. Oba druhy jsou totiž výkonní býložravci schopní obnažit od rostlin rozsáhlá území. Nicméně v případě Velkého korálového útesu je to právě vegetace, která způsobuje problémy. A králíčkovci by mohli pomoc, na rozdíl od králíků divokých, kteří v Austrálii jen škodí, uvedl časopis Coral Reefs.

"Když je korálový útes oslaben či poškozen lidskými vlivy, jako je globální oteplování či znečištění moří, nebo pokud je poškozen přírodní katastrofou typu cyklónu, dojde obvykle k obnově. Ale pouze tehdy, pokud ho nepřerostou a příliš nepřidusí zelené řasy", vysvětlil profesor David Bellwood z ARC Centre of Excellence pro výzkum korálového útesu a z university Jamese Cooka.

Současné zarůstání řasami není způsobeno ani globálním oteplováním, ani znečištěním oceánů, ale především nadměrným rybolovem. "Na korálovém útesu již nezbývá dost ryb, které spásají čerstvě narostlé řasy. Zelené řasy se rychle rozrůstají a jakmile přerostou korály, dochází k rychlému, tzv. fázovému posunu, kdy převládnou řasy. Obnova korálového útesu je potom velmi obtížná, v krátkodobém měřítku téměř nemožná" řekl David Bellwood.

Profesor se svým týmem sledoval na pokusných plochách zarůstání útesu a následnou změnu rybích společenstev. Sledoval také, které ryby nejlépe řasy spásají. Zjištění bylo ale překvapivé. Většina býložravých druhů ryb z útesu není schopná omezit růst zelených řas, pokud již došlo k fázovému posunu. Za normální situace konzumují čerstvé přírůstky a velkých řasám se zcela vyhýbají.

K ještě většímu překvapení objevili biologové na útesech právě králíčkovce. Nikdo neví, odkud se sem dostali, ale prvně je zachytila kamera umístěná pod vodou na studovaném útesu. Obvykle plavou ve skupinkách o 15 až 20 kusech a systematicky spásají zelené řasy ve všech částech útesu. Při potápění na útesu vás však těžko zaujmou. Jsou nenápadně hnědí, podobně jako králíci.

Na některých dalších výzkumných plochách se objevili jiné druhy býložravých ryb, které nebyly na útesu před nárůstem řas pozorovány. Na eliminaci řas se pravděpodobně podílí vždy několik druhů. Zřejmě záleží, jaké druhy řas převládají, jak moc je útes zarostlý a v kterých částech. Je proto nezbytné zachovat maximálně možnou druhovou pestrost útesu. I druhy, které se za normálních okolností zdají být zcela nevýznamné, mohou při obnově korálových útesů v budoucnu sehrát klíčovou roli.

I zde platí, že biodiverzita je nenahraditelná. A nejen nenápadný králíčkovec může sehrát v budoucnu nenahraditelnou roli.

autor: Václav Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.