Pomohla při vzniku kontaktních čoček i dopravníku v CERNu. Česká stavebnice Merkur

11. červen 2015

Česká stavebnice Merkur už má svou poštovní známku a dnes dostane medaili.

Majitel firmy převezme na ministerstvu průmyslu a obchodu Medaili Jiřího z Kunštátu a Poděbrad za přínos v oboru a k integraci v rámci Evropy.

Ví se, že akademik Otto Wichterle z Merkuru sestavil první aparaturu na odlévání kontaktních čoček. Stavebnici využívají vědci i dnes.

„Jako příklad mohu uvést německého fyzika Petera Grünberga, ale je českého původu, vyrůstal v Plzni, který získal Nobelovu cenu za fyziku. Vytvořil základy magnetorezistence a paměťových prvků pro elektroniku. Vzpomíná na to, jak začínal na Merkuru,“ říká majitel a předseda správní rady společnosti Merkur Toys Jaromír Kříž.

Sám byl překvapený tím, jak se dá Merkur využít.

Navštívil Noci vědců v Bratislavě a zastavil se u stánku Akademie věd Slovenské republiky, kde měli věci postavené z Merkuru.

„Tak jdu za panem profesorem z Akademie věd a říkám: ,Co to tady máte?´ On říká: ,My jsme dostali za úkol z CERNu udělat dopravníkové zařízení, tak jsme to postavili z Merkuru jako model, naprogramovali jsme si to a když to fungovalo, tak jsme to udělali velké.´ Když já jsem viděl fotografie ze skutečného CERNu, tak ono to v mnohém připomínalo Merkur! To je úžasné, ne?“ usmívá se Jaromír Kříž.

Model Karlštejna ze stavebnice Merkur v měřítku 1:100
autoři: mvo , bum
Spustit audio