Pomoc ruským podnikatelům? Rozpočty gubernií by se zhroutily, prohlásil moskevský primátor. Analyzuje komentátor Dvořák

6. duben 2020

Západní země včetně Česka se pokoušejí pomáhat podnikatelům, kteří přišly o své příjmy ze dne na den. O ničem podobném ale v Ruské federaci nemůže být ani řeč.

Moskevský primátor Sergej Sobjanin dokonce prohlásil, že v Rusku se nějaké příspěvky plošně vyplácet nemohou, protože rozpočty gubernií by se zhroutily.

Zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák připomíná, že Sobjanin si „umí dobře spočítat, že současné ruské ekonomické schopnosti nejsou v takovém stavu, aby to byly schopny sanovat.“

Federální odpovědnost?

Prezident Vladimir Putin ve svém nedávném projevu k národu také řekl, že nechává všechny starosti kolem pandemie na bedrech gubernií. „Takže tři gubernátoři hned rezignovali, protože si uvědomili, že federální odpovědnost je svržena na jejich bedra. Došlo jim, že tohle nemají šanci unést,“ tvrdí komentátor.

Čtěte také

Sobjanin je podle něj nesmírně zajímavá osobnost, která byla donedávna považována za Putinovu figurku. Ještě před deseti lety byl totiž současný primátor Moskvy šéfem vládního kabinetu, ve kterém tehdy seděl právě Putin.

České velvyslanectví v Moskvě se v neděli stalo terčem výtržníků. Za plot hodili dýmovnici a vyvěsili na něj transparent s nápisem „Stop fašismu“. K útoku se na svém webu přihlásila nezaregistrovaná, krajně levicová strana Jiné Rusko. Akce má být odplatou za odstranění pomníku maršála Koněva v Praze.

Na to komentátor říká: „Nic bližšího o tom zatím nevíme, ale nijak to asi nepřekvapuje. Když se kvůli odstranění sochy protestuje tady, tak ještě aby nebyly protesty v Moskvě,“ dodává Dvořák.  

V audiozáznamu si poslechněte i rozhovor s komentátorkou Julií Hrstkou z Hospodářských novin.

Spustit audio

Související