Pomáhat romským dětem je nutnost. Nová sbírka Stipendia Václava Havla začala

20. květen 2022

Už druhý romský student mohl díky Iniciativě studentů z nastoupit od září do prestižního gymnázia The English College in Prague. Ve spolupráci s dalšími studenty uspořádal 6. benefiční koncert na podporu Stipendia Václava Havla, na kterém se vybralo více jak 70 tisíc korun.

Zástupkyně ředitele Alena Švejdová: “Dnes zahajujeme novou fázi Stipendia Václava Havla. Za posledních pět let se nám díky koncertům a aukcím podařilo získat částku 2 milionů korun. Musím ale přiznat, že jsme měli štědré dárce – Jana Bártu a Karla Schwarzenberga, který nás velmi podpořil.”

“Díky tomu k nám letos mohl do 1. ročníku nastoupit Adam Laburda. Proto začínáme novou fázi a začínáme shánět peníze na dalšího stipendistu, který by měl nastoupit za šest let, až Adam odmaturuje.”

Zpočátku netušili, že v podpoře romských studentů, kteří pocházejí ze sociálně znevýhodněného prostředí, budou i nadále pokračovat.

“Stipendium Václava Havla je určeno pro romského studenta. Na začátku jsme si řekli, že to vyzkoušíme s jedním a potom uvidíme. A koncerty měli ohromný ohlas a úspěch, vždycky šlo o velkou slavnost. Díky koncertu a stipendiu jsme se třeba seznámili s Martinem Balogem, který je ze severu Čech a je neuvěřitelně nadějným klavíristou. Na tom je vidět, že nejde jen o vybírání peněz na dalšího romského studenta, ale že se díky tomu stává řada dalších krásných událostí. Navíc si myslíme, že je stále nutné pomáhat romským dětem získat dobré vzdělání.”

Koncerty podporují romští umělci

Každoročně se do programu benefičního koncertu na podporu Stipendia Václava Havla zapojuje celá řada romských umělců.

“Podpora romské komunity je ohromná a je pro nás velkou inspirací. Když se tu romští hudebníci sejdou, vidíme, že jsou pro ně naši budoucí romští studenti jako rodina. Podpoří je svým vystoupením, což nám dává odvahu a sílu pokračovat dál.”

Jedním z dlouhodobých podporovatelů je i student teplické konzervatoře Martin Balog.

“Studuji na konzervatoři. Moje cesta byla často obtížná, proto rád někoho podpořím ve vzdělávání.”

Na základce se proti rasismu tolik nebojuje

Čtěte také

13letý Adam Laburda, který v září zasedl do lavic prestižního anglického gymnázia si pochvaluje, že studuje na škole, kde nezáleží na barvě pleti, národnosti či náboženském vyznání.

“Odešel jsem ze 7. třídy a nástup sem byl pro mne obrovský rozdíl, kvůli jazyku a komunitě. Na základce se proti rasismu nebojuje tolik jako na tomto gymnáziu.”

Sám se teď aktivně podílí na získání potřebné částky dvou milionů korun, které budou určené pro stipendium budoucího třetího studenta ze sociálně znevýhodněného prostředí.

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související