Polsko zatím situaci na hranicích s Běloruskem zvládá, tvrdí velvyslanec při NATO Landovský

10. listopad 2021

Evropská komise označila chování běloruského režimu vůči migrantům u polských hranic za nehumánní a gangsterské. Režim migranty podle Komise dováží k hranicím a pak je nutí k nelegálnímu vstupu do Evropské unie. V tom jim ale z druhé strany brání polští pohraničníci, jejichž násilné zatlačování uprchlíků zpět do Běloruska by mohlo být vykládáno jako porušení mezinárodních úmluv, varuje redaktorka serveru Euractiv.cz Kateřina Zichová.

„Polsko rychle schválilo novelu zákona, který umožňuje, aby cizinec zadržený na hranicích s Evropskou unií po ilegálním překročení musel opustit polské území. Nucení žadatele o azyl vrátit se zpět, odkud přišel, aniž by se někdo zabýval jeho žádostí a snažil se to nějak vyhodnotit, to je v rozporu s mezinárodním právem a zákony Evropské unie.“

Čtěte také

Ani Bělorusko ale migrantům neumožňuje vrátit se zpět do země a lidé tak zůstávají v pásmu nikoho, bez možnosti zajít si do některé z obydlených částí koupit jídlo a pití.

„Situace je tam opravdu děsivá,“ konstatuje redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup s tím, že informace z místa jsou kusé i proto, že v Polsku je výjimečný stav a to znemožňuje novinářům práci na místě.

EU by mohla jít cestou nějakého blacklistu a mohlo by se to týkat i leasingových kontraktů.
Kateřina Zichová, redaktorka serveru Euractiv.cz

Varianta, že by Evropská unie – tak jak navrhuje Rusko – mohla Bělorusku finančně přispět na řešení migrační krize, v tuto chvíli není reálná, domnívá se novinář. „Jsme v situaci, kdy jsou na Lukašenkův režim uvaleny sankce, to by se muselo nějak změnit.“

Čtěte také

Jinou možností je naopak uvalení dalších sankcí, o kterém už jedná Evropská komise. Týkat by se mohly konkrétních osob nebo aerolinek, které do země uprchlíky dováží. „EU by mohla jít cestou nějakého blacklistu a mohlo by se to týkat i leasingových kontraktů,“ spekuluje Zichová.

Opatření směrem k aeroliniím vnímá jako správné poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Ten také upozorňuje, že ve věci nejsou zapojeny jen běloruské aerolinie. „Musíme si uvědomit, že jsme v hybridní válce a Lukašenkův režim se snaží rozložit jednotu Evropské unie,“ konstatuje.

Polský velvyslanec nás pravidelně informuje a Polsko si je dobře vědomo toho, že situace může eskalovat.
Jakub Landovský, velvyslanec při NATO

I přes složitost situace na hranicích s Běloruskem se Polsko rozhodlo zatím nevyužít aktivace čtvrtého článku smlouvy o Severoatlantické alianci (NATO), které by spustilo konzultace ve formátu severoatlantické rady.

Hosty byli:
Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin
Kateřina Zichová, redaktorka serveru Euractiv.cz
Ondřej Benešík, KDU-ČSL, poslanec
Jakub Landovský, ČSSD, velvyslanec České republiky při NATO

„Polský velvyslanec nás pravidelně informuje a Polsko si je dobře vědomo toho, že situace může eskalovat. Zatím situaci zvládá a tuto vyšší kartu si nechává v záloze,“ uzavírá zástupce České republiky při NATO Jakub Landovský (ČSSD).

Proč Polsko nepožádalo o pomoc agenturu Frontex? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související