Polsko má jedinou reálnou armádu v regionu. Musíme více spolupracovat, tvrdí Janda z Evropských hodnot

4. říjen 2017

Příští česká vláda by měla vztahy s Polskem označit jako strategické, a to zejména v oblasti bezpečnostní a obranné spolupráce. Tak zní doporučení think tanku Evropské hodnoty. „Aktivity současné polské vlády jsou samozřejmě velmi kontroverzní. Přesto zde existuje dlouhodobý český zájem, kterým je bezpečnostní spolupráce v regionu střední Evropy,“ domnívá se zástupce ředitele Evropských hodnot Jakub Janda.

Polsko totiž vzhledem ke své historii bere vážně hrozbu z Ruska, kterou za jednu z hlavních považuje i česká bezpečnostní komunita. „Jsme svědky toho, že příslušníci polských bezpečnostních institucí začínají po dlouhé době jezdit do Prahy, protože je zajímá, jak se věnujeme tématu ruského vlivu,“ doplňuje.

Polsko v současnosti uvažuje nad tím, jak si nastavit systém obrany proti ruskému vlivu. A právě v této oblasti je Česká republika podle Jandy mezi spojenci vnímána jako jedna z přinejmenším inspirativních zemí. Evropské hodnoty dále navrhují společná cvičení české a polské armády, která se v současnosti prakticky nekonají.


Polská armáda je ve stavu značné nejistoty. Ministr obrany Macierewicz totálně mění dislokace jednotek a vyhazuje vojáky, kteří mu jsou nepohodlní. Teď není čas domlouvat strategické partnerství.Martin Ehl

„Myšlenka intenzivnější bezpečnostní spolupráce vychází z předpokladu, že to, co se nyní děje v Polsku, je jen taková přeháňka. Současná vláda ale mění strategické nastavení země. Poláci jsou sólisté a budou ještě větší. Spoléhají především na partnerství se Spojenými státy,“ oponuje vedoucí zahraniční rubriky Hospodářských novin Martin Ehl.

Podle něj už společná armádní cvičení probíhají v rámci NATO a pokud jde o obranu před pronikáním ruského vlivu, měla by se Česká republika inspirovat spíše v Pobaltí. „Náš problém s Polskem se týká důvěry. Odehrává se tam radikální změna a Poláci sem spíš jezdí vysvětlovat, co se u nich děje,“ doplňuje.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz se svým americkým protějškem Jamesem Mattisem

„Spolupracujeme i s dalšími státy, ve kterých také dochází k hlubokým vnitropolitickým krizím. V Polsku to sice asi nebude jen na pár let, ale nemáme moc jiných možností. Došlo k asociaci části českých ozbrojených sil s německou armádou, ale při pohledu na mapu nám nezbývá než mít úzkou bezpečnostní spolupráci s Polskem,“ uzavírá Janda.

autor: vlk
Spustit audio