Polsko definitivně zamítlo vydání režiséra Polanského do USA

27. listopad 2015
Zprávy

Polsko nevydá režiséra Romana Polanského do Spojených států, kde je stíhán kvůli dávnému sexuálnímu styku s nezletilou dívkou. Polská prokuratura se neodvolala proti říjnovému rozhodnutí soudu, a rozsudek tak ve čtvrtek nabyl právní moci. Případ je tak z polské strany definitivně uzavřen, informují dnes polská média.

Soud v Krakově dospěl na konci října k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by práva dvaaosmdesátiletého režiséra, herce a producenta.

"Analýza důkazů shromážděných v tomto případu opravňuje k závěru, že postoj soudu k zamítnutí vydání Romana Polanského úřadům Spojených států je správný," uvedla dnes v prohlášení krakovská odvolací prokuratura, na jejíž postoj se čekalo s uzavřením celého případu.

Americká justice žádala vydání Polanského kvůli sexuálnímu styku s nezletilou, jehož se dopustil v Kalifornii před 38 lety.

Režisér při procesu v USA sex s tehdy třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilci považován za znásilnění. Jeho tehdejší sexuální partnerka mu později veřejně odpustila.

Polanski si v roce 1977 po dohodě odpykal trest 42 dnů vězení. Následující rok ale ze země uprchl v obavách z dlouholetého trestu, který mu hrozil vzhledem k tomu, že kalifornský soudce chtěl případ znovu projednat.

Polanski žije střídavě ve Francii a Polsku a žádost Spojených států o jeho vydání už před pěti lety řešil soud ve Švýcarsku, který ji nakonec zamítl. Říjnový verdikt z Krakova Polanski uvítal, o pozitivním výsledku prý nikdy nepochyboval.

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio