Polské maso s bakterií salmonely směřovalo i do kraje. Bylo ve školách, nemocnici i restauracích od Kroměříže přes Hulín až do Sehradic

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst.

Závadné polské maso s bakteriemi salmonely směřovalo i do valašskomeziříčské společnosti MP Krásno.

"Dnes ráno jsme dostali vyrozumění od veterinární správy. Víme že jsme přivezli 201 kilogramů, prodali jsme to devíti obchodníkům. A teď prověřujeme, v jakém je to stavu," uvedl předseda představenstva Karel Pilčík. 

Odpoledne se ukázalo, že maso šlo do škol, nemocnice a restaurace ve Zlínském kraji. Putovalo i do dalších tří krajů.

V některých provozech už část z 201 kilogramů masa zpracovali a zkonzumovali. ČTK to dnes řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

"Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl Majer.

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

"Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není," řekl ČTK dnes odpoledne ředitel školy Jan Košárek

Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.

Kvůli případu zavádí stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

autor: Gabriela Hykl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související