Polské maso obsahovalo salmonelu, našlo se ve středočeských Dolních Jirčanech.

20. únor 2019 14:51

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Podle šéfa Státní veterinární inspekce Zdeňka Semeráda bylo maso distribuováno do pěti míst v Česku a jednoho na Slovensku. Veterináři nyní zjišťují, jestli bylo maso zkonzumováno.

Toman dodal, že zákaz dovozu masa z Polska zatím vláda zvažuje.

Dovozce nakaženého hovězího Firma Animalco odmítá, že by k nákaze došlo její vinou. Jak Českému rozhlasu řekl ředitel společnosti Juraj Šeketa, maso už začali stahovat od zákazníků a zvažuje taky omezení dovozu hovězího z Polska.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala intenzivně kontrolovat maso, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla přes 1100 kontrol.

Státní inspekce uvedla, že pokračuje v intenzivních kontrolách do doby, než bude kauza s polským hovězím uspokojivě vyřešena.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Spustit audio