Polská vláda i nadále bojuje proti inflaci snížením některých daní. Týká se to potravin nebo i paliv

1. srpen 2022 10:03

Potraviny i paliva zůstaly v Polsku i nadále o něco levnější než u nás. Polská vláda totiž prodloužila dočasné snížení DPH a spotřebních daní u vybraných položek. Původně měly daňové výhody dnes skončit, nově ale platí do konce kalendářního roku. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Ty jsi o nákupech v Polsku mnohokrát ve vysílání mluvil. Co Češi nakupují nejčastěji?

Čtěte také

Rozhodně maso. Stává se, že lidé kupují i několik kilogramů najednou, především toho, které je v akci. Oblíbené jsou také uzeniny, sýry nebo cukrovinky i pečivo. Levněji také často vychází i sezónní zboží, například jahody, borůvky nebo meruňky.

Často mi ale lidé z Česka ukazovali ve svých nákupních košících i drogerii nebo popisovali, že se jim vyplatí nechat si v Polsku vyrobit dioptrické brýle. V takových případech mluvili i o úspoře několika tisíc korun. Rozhodně ale neplatí, že cenově výhodné je vždy v Polsku úplně všechno.

Nejčastěji připravuješ reportáže z lázeňského městečka Kudowa Zdrój, které je nedaleko Náchoda. Ve kterých dnech tam Češi jezdí nakupovat nejraději?

Čtěte také

Určitě v sobotu. Spousta lidí z České republiky totiž současně míří i na tamní tržnici. Ta má sice otevřeno i v týdnu, ale právě v sobotu je tam od rána nejvíc nakupujících. Potkal jsem tam i lidi, kteří jeli i 100 kilometrů právě kvůli nákupům v Polsku.

A v sobotu míří na polské tržnice také zájezdové autobusy. A když jsem se ptal osob, které z nich vystupují, tak jsou to prakticky lidé z celé České republiky, hodně ze středních Čech.

Nakupování v nedalekých obchodech s potravinami pak během soboty není nic pro slabé povahy. Mezi regály i u pokladen je opravdu plno lidí a prodavačky často ani nestíhají doplňovat sortiment zboží.

Spustit audio

Související