Politolog Perottino: Útoky ve Francii gradují, pachatelé se už ani nesnaží utíkat

15. červenec 2016

Speciál Interview Plus, ve kterém se rozebírají okolnosti incidentu, při kterém muž v kamionu v Nice zabil 84 návštěvníků, kteří slavili výročí dobytí Bastily.

„Francie má trochu zvláštní postavení v západní Evropě a má zahraniční politiku, která útočí na tzv. Islámský stát,“ odpovídá Michel Perottino, politolog z Francouzského ústavu pro výzkum v politických vědách, proč se právě Francie za posledních několik měsíců už vícekrát stala dějištěm krveprolití, při kterém zahynuly desítky lidí. Moderátorka Markéta Bidrmanová připomíná v Interview vraždění v redakci Charlie Hebdo nebo střelbu v klubu Bataclan.

Podle Perottina lze na způsobu provedení útoků ve Francii, ale i v celém světě, sledovat určitou gradaci a upozorňuje, že pachatelé už předem počítají se svou smrtí.


Řekl bych, že tady vidíme určitou gradaci. Když se podíváte na to, jak kdo spáchal ty atentáty, tak ještě v lednu před rokem atentátníci měli kukly a předpokládali, že budou moci uniknout. V Bataclanu už bylo zřejmé, že takovou představu už nemají a počítají s tím, že to nepřežijí a o to byl ten útok drastičtější. A ten včerejší útok je ještě drastičtější v tom smyslu, že ten člověk už nepotřebuje ani zbraň. Michel Perottino

Selhání policie?

Je možné, že kvůli bezpečnostním opatřením v Paříži polevila ostražitost na jiných místech? „Moje výrazná odpověď je: v žádném případě, spíše naopak. Zejména v rámci opatření kvůli fotbalovému Euru byla Nice jednou z oblastí, která byla pod vyšší policejní kontrolou. Nice byla velmi dobře připravená, což například dokazuje velmi rychlá a dobrá reakce zejména lékařských týmů. Zvládli to na jedničku,“ komentuje zásah záchranářů Perottino.

„Většina Francouzů si uvědomuje to, že ty atentáty pocházejí zejména od lidí, kteří jsou součástí národní společnosti, byť se k ní staví tak, jak se k ní staví. To je i politický problém, protože toho využije krajní pravice, a to bude vidět v příštích měsících.“

Více se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

autoři: bid , bar
Spustit audio