Politolog Pavel Šaradín: Resuscitovat dnes ODA nemá smysl

25. leden 2017

Miliardář Pavel Sehnal se rozhodl obnovit Občanskou demokratickou alianci, známou politickou značku z 90. let. Loni na podzim ji zaregistroval na ministerstvu vnitra do rejstříku politických stran a hnutí. Má ODA dnes ještě šanci na úspěch?

Jeden ze zakladatelů ODA Daniel Kroupa se nechal slyšet, že její obnovení se jemu osobně nezdá jako dobrý nápad. Politolog Pavel Šaradín z katedry politologie a evropských studií FF UPOL s ním souhlasí v tom, že to je strana, která vznikla v 90. letech a symbolizuje vše dobré i špatné, co se tehdy stalo.

„ODA sehrála svůj mimořádný historický význam ve stabilizaci české společnosti, ale dnes tuto stranu resuscitovat nemá smysl. Bylo by to i proti vůli zakladatelů a nechal bych ji určitě v dějinném klidu,“ říká Šaradín.

Stejná značka, jiný program

Logo

Představuje si to tak, že Sehnal pouze použije značku ODA, ale program bude jiný. V množství nových stran a hnutí, která vznikají, by ODA podle Šaradína mohla být symbolem, který si leckdo může pamatovat.

Vznik množství nových stran považuje za rozleptávání politického systému vzhledem k minulosti: „Byli jsme zvyklí na 5 nebo 6 politických stran v Poslanecké sněmovně, a ten systém byl velmi stabilní. Byla tu silná pravice, silná levice, KDU-ČSL tvořila střed, a to dnes nemáme. Jeden z průvodních jevů toho rozleptávání je vznik nových stran.“

Vznik další pravicové strany také považuje za další ubírání hlasů a nemyslí si, že by díky vzniku ODA došlo k nějaké integraci pravice. Pavel Šaradín si také nemyslí, že by ODA měla nějakou osobnost, která by dokázala oslovit celou republiku.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio