Politolog Kubáček: Veřejnost je permanentně oslovována šokem. To vede k apatii a poklesu důvěry ve stát

12. duben 2023

Vládě unikly materiály k reformě daně z přidané hodnoty, premiér Fiala v reakci řekl, že nejsou relevantní. V situaci, kdy Česko řeší drahé potraviny a inflaci, se mluví o zvyšování sazby DPH. Jak se na nejasnou komunikaci státu s veřejností dívá politolog Jan Kubáček? V audiozáznamu mluví také o tom, jaký dopad na společnost má náhlé rušení poboček České pošty, a o zdanění právnických osob.

Komunikační styl vlády Petra Fialy z ODS směrem k veřejnosti je často kritizován. Objeví se informace, že se připravuje reforma, konkrétně například zvýšení věku odchodu do důchodu nebo vyšší odvody pro živnostníky, a mnoho lidí se vyděsí.

Čtěte také

Pak se řekne, že šlo pouze o návrh a následně se měsíc nic neděje a je vypuštěn další informační balónek. „Nemám z toho dobrý pocit. Společnost takové chování ovlivní na roky dopředu. Lidé se dostanou do určité deziluze a frustrace, že na ně stát nepamatuje a má zcela jiné preference a že to, co se chce po řadových poplatnících, už nefunguje pro velké firmy nebo vrcholové politiky,“ říká politolog Jan Kubáček.

Více komunikovat a převádět do praxe

Chybí konstruktivní řešení, které by se mělo veřejnosti oznámit, poctivě a průběžně vysvětlovat a převádět je do praxe. „Místo toho se převede pozornost na to, že společnost postaví proti sobě,“ míní a pokračuje s konkrétním případem.

„Zažili jsme to naposled velmi intenzivně u debaty ohledně důchodů a valorizace. Stát postavil mladé proti starým, stávající důchodce proti dlouhodobým rentiérům, případně těm, kteří se chystají do důchodu, všechny vyděsil nějakou věkovou cifrou, ale zároveň řekl, že pro některé platit nebude.“

Čtěte také

Debata následně zamrzla, což v občanech vyvolá smíšené a nejasné reakce. „Lidé ztratí iluze, promítnou si černé scénáře a začnou se z reálných důvodů obávat,” říká politolog.

Místo uvolnění nadále šetříme

Dalším komunikačním přešlapem se zdá být to, jak se vláda postavila k lidem, kteří uposlechli jejímu apelu, aby se v době energetické krize snažili šetřit. A ukázalo se, že společnost opravdu na spotřebě energií šetřila.

Nyní ale přišel návrh na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty. Co tento vzkaz znamená? „Bohužel to, že být konstruktivním, férovým a šetrným hráčem se nevyplácí. Jsou to opakované testy důvěry a ve výsledku budou prohrávat politici. A povede to k tomu, že příště, až zase stát nebo centrální úřady budou něco chtít, společnost bude hlušší, apatičtější, bude si privátně žít svými starostmi, bude se spoléhat výhradně na sebe,“ konstatuje Jan Kubáček.

autoři: Jan Burda , Jan Kubáček , mga
Spustit audio

Související