Politolog Just: První kroky Petra Pavla? Bez politické zkušenosti, přesto jako ryba ve vodě

6. únor 2023

Inaugurační slib složí Petr Pavel za více než měsíc. Už teď je ale velmi aktivní. Kromě schůzky s nejvyššími ústavními činiteli a příprav na převzetí hradní kanceláře se vyjádřil i k dění na Ukrajině a v Číně. Jak hodnotit první kroky nově zvoleného prezidenta? Politolog Petr Just v audiozáznamu ještě nastíní, jaká politická budoucnost čeká Andreje Babiše, kam bude směřovat hnutí ANO, i to, jakou pozici na mezinárodní scéně má nyní Island.

„Vedle nastíněných priorit se Petr Pavel vymezil hlavně hodnotově. Především tím, kterým představitelům jiných států volal nebo kteří volali jemu,“ vnímá první kroky nově zvoleného prezidenta politolog Petr Just.

Podle něj je toto naprosto normální. „Média sice přetřásala, jestli není Petr Pavel příliš aktivní, když ještě nebyl inaugurován prezidentem. Bývá ale obvyklé, že zahraniční partneři bezprostředně po zvolení sami iniciují komunikaci, nečekají na složení slibu. A je logické, že Petr Pavel odpoví zpátky, napíše telegram. Rozhodně nečiní žádná rozhodnutí a nepřisvojuje si pravomoci prezidenta,“ odmítá Just.

Jako ryba ve vodě

Jednoznačným vyjádřením hodnoty je podle něj třeba Pavlův diplomatický telefonát s tchajwanskou prezidentkou nebo intenzivní kontakt s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Čtěte také

Jako člověk s minulostí v Severoatlantické alianci pochopitelně vnímá dění na Ukrajině i optikou této instituce. Je tedy naprosto přirozené, že klade velký důraz na ujištění ukrajinských politiků, že bude Česko směrem k Ukrajině stále aktivní.“

Užitečné je podle politologa i setkávání Petra Pavla s domácími státníky. „Po celou dobu kampaně mu bylo vytýkáno, že nemá politické zkušenosti. Setkáváním s domácími úředníky má ale šanci seznámit se s jednotlivými aspekty fungování státu. Vnímám to tedy jako užitečné dovzdělání se v oblastech, ve kterých pak úderem 9. března bude muset být jako ryba ve vodě. Je to tedy nutnost.“

Předávání klíčů

Předávání moci mezi Milošem Zemanem a Petrem Pavlem však zřejmě úplně hladce neproběhne. „Určitě to bude zastíněno tím, co už nyní Petr Pavel a jeho tým říkají a naznačují. Mají třeba určité obavy o to, jak je Hrad zabezpečen, jestli tam nejsou instalována odposlouchávací zařízení. A to bude chtě nechtě předávání úřadu provázet.“

Čtěte také

Představitelé stávajícího týmu Miloše Zemana i týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla však mnohé projednávají mezi čtyřma očima bez širšího mediálního přesahu. „Uvidíme tedy, co z toho nakonec vzejde. Předpokládám ale, že většina zaměstnanců hradní kanceláře jsou standardními státními úředníky, kteří tam mohou zůstat i po výměně prezidenta,“ domnívá se Just.

Ve vztahu k opozici Petr Pavel avizoval, že chce zklidnit politickou diskusi. „Přestože byl podpořen vládní koalicí, dává jasně najevo, že není koaliční prezident, že bude komunikovat se všemi skupinami. Možná to ukáže ještě před svojí inaugurací. Pokud bychom ale měli usuzovat z toho, jak doposud vystupoval, všechno bylo poměrně klidné. Možná by neškodilo, kdyby se více pozitivně odvázal. Pozitivní emoce jsou totiž vždycky dobré pro osvěžení celospolečenské atmosféry,“ uzavírá Petr Just.

autoři: Zita Senková , Petr Just , opa
Spustit audio

Související