Politika i církve by měly lépe sloužit společnosti, říká historik a duchovní Richard Vlasák

10. červenec 2021

„V Čechách i v Německu se sociální nůžky rozevírají,“ tvrdí Richard Vlasák. Publicista, politický komentátor, historik a zároveň pedagog a evangelický duchovní žije široce rozkročen ve středoevropském prostoru.

Studoval v Čechách, Sasku i Švýcarsku, duchovenskou praxi si už ozkoušel ve Falci i na Moravě. „Zažil jsem, když jsem byl s německými dětmi na výletě, jak se zpovykaně rozeběhly kupovat brambůrky a gumové medvídky, ale jeden chlapeček s nimi nešel, protože na to neměl,“ připomíná ne ojedinělý zážitek.

„Nejde o ty bonbóny, ale o to, že když nedáme všem stejnou šanci, tak přicházíme o talenty. A talentem nemyslím jenom, že někdo získá Nobelovu cenu za fyziku, ale i to, že zvládne dobře svoje řemeslo,“ vysvětluje.

Samotná situace v Česku má podle Richarda Vlasáka do ideálu hodně daleko. „V náboženském i politickém světě sleduju spoustu věcí, které se mi nelíbí,“ říká. „Doufám, že se po čase z toho ale nějak politika i církve oklepou. Obojí by měly lépe sloužit společnosti a ne jen samy sobě,“ uzavírá s mírným optimismem.

Richard Vlasák tráví léto ve svém domově na jihu Čech, zároveň se ale chystá na Moravu na další pastorační štaci.

O tom, co všechno obnáší život protestantského duchovního na počátku druhé dekády 21. století, vypráví v rozhovoru pro pořad Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související