Politická fikce a potenciál uprchlických kvót

9. květen 2016

Jedním ze základních rysů, kterými se člověk liší od zvířat, je schopnost imaginace. Jejím přínosem jsou například úžasné výtvory v oblasti umění a architektury, přesahující trvání lidského života. Z hlediska politiky, tedy správy věcí veřejných, nám umožňuje plánovat a připravovat se na věci budoucí. K tomu vhodně napomáhá další výdobytek imaginace. Je jím písmo.

Díky záznamům událostí minulých se můžeme pouštět do různých předpokladů a předpovědí událostí, které mohou lidskou společnost potkat. Představme si nyní, aniž bychom takovou situaci přivolávali, konflikt například ve východním sousedství Evropy či přímo v její části. Ozbrojené rozmíšky přerostly v regulérní válku, která má za následek nespočet lidských obětí a ekonomický propad. Obyvatelé z rozvrácených oblastí se snaží překonat hranici pozemní i námořní směrem do zemí, ve kterých panuje mír a relativní blahobyt. Na hranici zelené a oplocené jsou zastavovány hraničními jednotkami, které se snaží kontrolovat množství a pohyb uprchlíků.

Námořní hlídky okrajových zemí Evropské unie ve spolupráci s pohraničními námořními jednotkami Evropské unie potkávají stále více plavidel v Barentsově, Baltském, Norském či Černém moři. Jsou vázány mezinárodními úmluvami, a proto musí jednotlivé žadatele o azyl přijmout ve chvíli, kdy se ocitnou v jejich vodách. Jelikož se moře oplotit nedá a uprchlíky nechávat svému osudu na pospas je nehumánní, nemorální a nezákonné, jsou převáženi na pevninu. Po naplnění kapacit pokračují dále směrem do Evropy jižní a západní.

Vzhledem ke geografii Evropy se přesouvají dále i přes země neležící na okraji Evropské unie s námořními hranicemi. A nyní dochází ke dvěma možnostem. Země západo a jihoevropské uzavírají hranice, uprchlíci se hromadí v detenčních centrech nazvaných hotspoty. Název je to zavádějící, neboť již dávno neslouží k registraci běženců, ale k jejich nedobrovolnému zadržování. Neoficiální tábory plné utečenců čekajících na otevření hranic praskají ve švech více než vládní hotspoty. Tato možnost je vskutku děsivá.

Evropa

Anebo naopak je zde možnost druhá. Státy Evropské unie mají vytvořený nouzový mechanismus, který se v případě překročení určitého limitu absorpce států nejvíce vystavených migrační vlně aktivuje. Jednotlivé země, kterých se sice momentální situace netýká, přistupují k solidární akci. Přerozdělují si žadatele o azyl mezi sebe a vyhodnocují jednotlivé žádosti. Oddělují válečné uprchlíky od ekonomických a určují, kdo má právo zůstat. Ten, kdo se nechce podílet, přispěje ostatním finančně. Občané Evropy oceňují akceschopnost svého uskupení a jsou si vědomi výhod sjednocení plynoucích ze vzájemné přátelské pomoci.

Nynějšímu návrhu Evropské komise, který má prozatím podporu většiny států, se dá vyčíst ledacos. Například to, že je nedotažený a měl by jít ruku v ruce s dalšími opatřeními, jako je sjednocení azylových procedur, sociálních systémů, ostrahy hranic, spolupráce bezpečnostních složek a podobně. Kladem návrhu však je to, že dokáže hledět dále, než je jedno volební období. Je to základ pro další jednání a také určení směru Evropské unie a těch, kteří se chtějí nebo nechtějí účastnit užší spolupráce v dobrém i ve zlém.

autor: thk
Spustit audio