Politici by se měli chytnout za nos, dnes doplácíme na redukci lůžek, tvrdí šéf asociace nemocnic Sohlich

12. březen 2021

Situace v nemocnicích zřejmě kulminuje. „Rád bych tomu věřil,“ říká předseda Asociace českých a moravských nemocnic a ředitel Nemocnice Hranice Eduard Sohlich. Upozorňuje, že jeho zdravotnické zařízení je připraveno se postarat o každého potřebného pacienta, čím víc lůžek ale obsadí nemocní s covidem, tím víc bude trpět už tak omezená neakutní péče. Podle Sohlicha je aktuální situace mimo jiné také dědictvím politických rozhodnutí z minulosti.

„Doplácíme na redukci lůžkové péče. Vzpomeňme si na to, jak politici všude možně vykládali, že máme přebujelé zdravotnictví, že se musí zredukovat deset tisíc lůžek v nemocnicích a centralizovat péče. Teď se nám to vrací. Politici by se měli chytnout za nos. A doufám, že už nikoho v této republice nenapadne lůžkovou péči redukovat,“ shrnuje.

Čtěte také

Se Sohlichovou argumentací souhlasí ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger: „Ty předchozí redukce skutečně vedly k tomu, že především personální situace je horší, než bychom teď chtěli.“

Také proto by bylo na místě do budoucna o zdravotnictví více přemýšlet a nevnímat ho jako černou díru ekonomiky, domnívá se Arenberger. A připomíná také, že od dob první republiky se proměnilo vnímání lékařské profese celou naší společností. „Tehdy byl pohled na zdravotníka úplně jiný.“

Praxe pro mediky

Kapacity nemocnic jsou na hraně, tvrdí Sohlich, který vítá jakoukoli pomoc z řad dobrovolníků. Těch nemocnice využívají hlavně pro odlehčení odbornému personálu, který může zastat potřebnou práci u covidových lůžek.

Čtěte také

Pokud bych měl najít na současné situaci přeci jen něco pozitivního, je to nedocenitelná míra praxe pro mediky, kteří v nemocnicích vypomáhají, hodnotí Arenberger. „Jsem přesvědčen, že z nich budou od začátku mnohem lepší lékaři, než jsme byli my.“

Imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší vnímá jako hlavního viníka současného stavu vládu. Ta se podle něj zřejmě rozhodla jít cestou promoření obyvatel. To s sebou ale nese obrovské ztráty na životech, varuje.

Hosty byli:
Zdeňka Trachtová, redaktorka, Český rozhlas
Eduard Sohlich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic a ředitel nemocnice Hranice
Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Václav Hořejší, imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd

Podle Hořejšího se s pandemií nejlépe vypořádaly asijské státy, které vsadili na „vyhnání“ viru. Stejnou cestou bychom měli jít i my, abychom snížili denní počet nově nakažených pod tisíc osob. Aktuální opatření sice počty nově infikovaných jistě sníží, nebude to ale dostatečné, tvrdí imunolog.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související