Policie v Plzeňském kraji pátrá po zlodějích sena

18. říjen 2018 15:35

Z některých polí a luk v Česku mizí balíky sena. Kvůli suchému létu je ho málo a jeho cena významně narostla. Jen v Plzeňském kraji policie eviduje od začátku října krádeže sena minimálně za desítky tisíc korun.

Gustav Janata hospodaří na Tachovsku. Seno mu ukradli z pole nedaleko Janova. „Část balíků byla na viditelných místech u silnice a část byla na zapadlém místě, o kterém museli vědět lidi místních poměrů. Celkem zmizelo kolem stovky balíků sena. Dříve se cena sena pohybovala kolem 600 až 800 korun za balík. Teď je to 1 500 a 3 000 Kč za balík. Cenu ukradeného sena odhaduji zhruba na 150 tisíc korun,“ řekl Gustav Janata.

Balíky sena zmizely v minulých dnech a týdnech i z pozemků u Křištína na Klatovsku, u Otova na Domažlicku nebo z bývalého kravína v Bolkově na jižním Plzeňsku.

Nedostatek sena může způsobit vybíjení dobytka

Že seno významně podražilo, potvrdila i zemědělkyně Věra Knollová z Černošína na Tachovsku. Seno si vyrábí sama, ve srovnání s předchozími roky ho letos nasušila polovinu. „Myslím, že někteří zemědělci jsou i nuceni vybíjet svoje stáda, protože nemají letos, čím krmit. Je to špatné,“ uvedla Věra Knollová.

Kvůli krádeži sena bude muset ke snižování stavů hovězího dobytka přistoupit i Gustav Janata.

Odcizené balíky u Janova na Tachovsku vyšetřují tachovští kriminalisté. „Žádáme každého, kdo by měl k případu jakoukoliv informaci, aby ji předal tachovským policistům nebo na bezplatnou linku 158,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Vzhledem k tomu, že škoda v tomto případě přesáhla padesát tisíc korun, hrozí zloději až pětileté vězení.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio