Poletí manželský pár k Marsu?

4. březen 2013

Plnohodnotná výzkumná výprava lidí k Marsu je zatím v nedohlednu. Miliardář a bývalý kosmický turista Dennis Tito však koncem února vyhlásil, že je brzy schopen připravit minimalistickou výpravu dvou lidí k „rudé“ planetě. Veřejnost překvapil i sdělením, že pro let k Marsu se nejlépe hodí manželský pár.

Tito je optimista - jako termín pro let stanovil leden roku 2018, což je doslova za dveřmi. Podle plánu kosmonauti jen cílovou planetu pasivně obletí a bez korekce na orbitě Marsu (a bez přistání na něm) se zase vrátí obratem zpět. Celá výprava má trvat 501 dní. Miliardář Tito pro tento účel založil soukromou nadaci s názvem Inspiration Mars Foundation a sám do ní hodlá vložit své peníze (prvních 100 milionů USD). Pro úspěšnou realizaci svého plánu však bude samozřejmě potřebovat větší prostředky i pomocnou ruku mnoha dalších subjektů.

Tito počítá, že let bude stát jednu až dvě miliardy dolarů a kosmická loď na bázi soukromé kapsle Dragon odstartuje s pomocí soukromé nosné rakety, pravděpodobně Falcon 9. Obojí vyrábí firma SpaceX. Na palubě ponese manželský pár ve středních letech, zvyklý na vzájemné dlouhodobé soužití. Přesto bude tento kosmický let velmi riskantní a také náročný po lidské stránce. Velké nároky budou kladeny na systémy podpory života pro kosmonauty a otázkou také bude jejich ochrana před kosmickým zářením. Počítá se s tím, že kosmonauti se nebudou moci ani osprchovat a budou muset dodržovat přísné limity ohledně stravy, pití a oblečení. Kosmická loď ponese také přídavný nafukovací modul. Nad povrchem Marsu proletí ve výši 160 kilometrů.

Titův projekt sice nevypadá nereálně, avšak jeho nejslabším bodem je šibeniční termín jeho realizace. Rok 2018 s ohledem na nutnost důkladných příprav a testů nemusí vyjít. Další vhodný termín se pro tento typ mise naskytne až v roce 2031.

Dennis Tito v roce 2001 strávil na Mezinárodní kosmické stanici 8 dní a stal se tak prvním kosmickým turistou na světě. Agentura NASA se letu nezúčastní a sama počítá s pilotovaným letem k Marsu nejdříve po roce 2030.

Zdroje: Phys.Org, Popular Science 1, Popular Science 2, Inspiration Mars Foundation (Wikipedia)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio