Polárníci ze Zlatého návrší. Meteorologie ve službách druhé světové války

Je to dosud jedna z největších záhad druhé světové války. Několik německých polárníků a meteorologů žilo dlouhé měsíce v naprostém utajení v dalekých krajích Arktidy. Při svých misích budovali meteorologické stanice a pomocí šifrovacích kódů posílali německým ponorkám zprávy o vývoji počasí. Málokdo ví, že příprava polárníků se odehrávala i v českých Krkonoších. Více prozradí Stanislav Motl.

Autor pořadu: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Vladimír Príkazský
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Natočeno: 2011

Žili na Špicberkách, v Zemi Františka Josefa nebo třeba v Grónsku. Právě tam vyplula 20. května 1938 z Kodaně německá loď Gertrud Rask. Kromě posádky vezla tři muže, kteří zasvětili svůj život pustině severu. Vedoucím výpravy byl Kurt Herdemerten, ornitologické studie měl provádět doktor Hans Knoespel a dr. Magerstedt se věnoval lékařským výzkumům.

Pro vědecké expedice jistě nebyla příhodná doba. Evropa se již chystala k dlouholeté vyčerpávající válce. Přesto tři muži vyjeli. Připravovali se jen tři týdny, času nebylo nazbyt. Každým okamžikem mohl padnout první výstřel, který by pohřbil i jejich velké naděje.

Muži, o kterých je řeč, se vyznačovali mimořádnou disciplínou. Rovněž fyzickou a hlavně psychickou odolností. Zajímavé je, že mezi nimi byl i jeden Čech. A co víc, příprava polárníků se odehrávala v naší zemi. V Krkonoších, kde byla vybudována tajná výcviková základna...

Spustit audio

Související