Poláci vzpomínali na Jana Pavla II. A čekají na jeho blahořečení

3. duben 2010

Poláci si připomněli pět let od smrti papeže Jana Pavla II. Během nejrůznějších vzpomínkových akcí bylo jasné, že Karol Wojtyla zůstává pro Poláky zásadní morální autoritou i po své smrti. Všechny teď zajímá jediné, kdy bude blahořečen.

Nejvíce se vzpomínalo v Krakově. Ve Varšavě se tisíce lidí shromáždily na náměstí, kde se, přestože pršelo, zapalovaly svíčky. Na velkoplošných obrazovkách se promítaly výpovědi papežových přátel a spolupracovníků.

Krátce před desátou hodinou večerní, přesně ve 21h37, tedy v okamžiku úmrtí Jana Pavla II., se každý z Poláků symbolicky pomodlil.

Poláci teď hlavně čekají, kdy bude Jan Pavel II. blahořečen. Papež Benedikt XVI. už na konci loňského roku zahájil poslední etapu blahořečení svého předchůdce. Nicméně letos k blahořečení téměř jistě nedojde.

Zesnulému polskému papeži se totiž musí prokázat zázrak, který během života vykonal. V tomto případě jde o údajné zázračné vyléčení francouzské řádové sestry, která trpěla parkinsonovou chorobou.

Její uzdravení bez pomoci léků nyní zkoumá lékařská komise, teologové a nakonec s k tomu musí ještě vyjádřit i kardinálové.

autoři: pev , kko , ak
Spustit audio