Poláci berou demokracii na lehkou váhu a nechali zvítězit demagogy, kritizuje Lech Wałęsa

25. prosinec 2019

Na konferenci Evropa bez železné opony: 30 let svobody přijel i někdejší polský prezident Lech Wałęsa, který upozorňuje na porušování ústavy v Polsku. Zatímco jako lídr Solidarity bojoval se špatným systémem, dnes je tomu jinak: „Různí populisté a demagogové se dostávají do vlády a narušují dělbu moci. Je to jiný boj – dnes bojujeme s lidmi, kteří ničí dobrý systém.“

„Proto nosím tričko s nápisem ústava a upozorňuji, že dochází k jejímu porušování. A světu říkám: ‚Ten skvělý a statečný polský národ dnes bere demokracii na lehkou váhu a dovolil, aby zvítězili populisté a demagogové.‘ Jsem velmi nespokojený se situací v Polsku,“ deklaruje Wałęsa.

Jak došlo k pádu komunismu? Polákům se podařilo vyvolat vzpouru celého světa. My jsme vyrazili zuby medvědovi, který pak už nemohl kousat. Díky tomu získali svobodu Němci i ostatní.
Lech Wałęsa

Lidé v regionech a na vesnicích jsou prý zklamaní a ničemu nevěří. „Všichni zklamali, tak koho volit? Demagogy a populisty ze strany Právo a spravedlnost,“ dodává.

Čtěte také

Opoziční Občanská platforma podle Wałęsy dělá špatnou politiku, což kritizoval i na stranickém sněmu: „Proč zvedáte témata, jako jsou potraty nebo ‚zvrhlíci‘? Proč vyvoláváte konflikt s církví a vírou? S PiS nelze soutěžit v tom, kdo rozdá více peněz.“

Wałęsa odmítá, že by byl proti menšinám, prý je naopak tolerantní – není například proti stejnopohlavním svazkům, pouze se pozastavuje nad tím, zda je nazývat manželstvím.

Jsem pro, ať (homosexuálové) mají vše, co je potřeba, ale ať si uvědují svoje meze a nelezou nám na hlavu. Jsem starší člověk, ale jsem pro respekt vůči menšinám.
Lech Wałęsa

„Vždy jsem říkal, že chci, aby měli své zastoupení, ale poměrně. Když jsou vás 2 %, tak ať máte 2 %,“ uvádí s tím, že politické strany by měly reflektovat strukturu společnosti.

Za nejlepšího polského politika označuje bývalého premiéra a předsedu Evropské rady Donalda Tuska, v prezidentských volbách by prý ale neměl šanci, protože voliči na vesnicích a v malých městech budou volit tak, jak řeknou kněží.

Čtěte také

Wałęsa kritizuje i církev, která se prý nedostatečně vypořádává se skandály a problémem sexuálního zneužívání. Velmi ho například zklamal případ jeho zpovědníka a člena Solidarity Henryka Jankowského, který měl spolupracovat s komunistickou tajnou policií a objevily se proti němu také obvinění z pedofilie.

„Neztratil jsem víru. Věřím v boha, ne v kněží. Ale je mi líto, že církevní vůdci jsou takoví,“ uzavírá s tím, že situaci by mohla zlepšit nová církevní generace.

Proč padl komunismus? Poslechněte si celé Interview Plus Pavla Nováka. Níže najdete i polský originál rozhovoru.

autoři: Pavel Novák , ert

Související