Pokuty v Chorvatsku za rychlou jízdu, alkohol za volantem i chození v plavkách

7. červenec 2016

Letní dovolená u chorvatského moře se vám může hodně prodražit o pokuty, které můžete dostat. A to na silnici, ve městech, za volantem... Na co byste si měli dávat pozor, pokud míříte k Jadranu? Přinášíme několik základních rad od našeho reportéra přímo u Jadranu.

Pokud si, stejně jako dva čeští řidiči v anketě, před cestou do Chorvatska maximálně přečtete nějaké články, mohou vám být naše rady užitečné. Jaké pokuty a za co vám tedy v Chorvatsku hrozí?

Velmi podrobný přehled dostane každý řidič už na hranicích s Chorvatskem v podobě brožurky Léto na chorvatských silnicích. Dočtete se v ní třeba to, že za překročení povolené rychlosti o 10 km/h zaplatíte v přepočtu zhruba tisíc korun, za telefonování za volantem už 1800 korun.

A jak je to s alkoholem za volantem? Povolené je půl promile, ale podle chorvatského policisty to raději nikdo neriskuje. V případě dopravní nehody se totiž netoleruje ani povolené množství.

Ve městě můžete dostat pokutu za špatné parkování nebo průjezd pěší zónou – nic překvapivého. Od letošního roku ale můžete být pokutováni i za chození v plavkách v centrech historických měst, třeba ve Splitu nebo Dubrovníku. Za takový prohřešek můžete zaplatit až 70 eur. Policie to ale zatím řeší spíše jen napomenutím.

autor: pev
Spustit audio