Pokuty pendlerům? Ti, kteří zaplatit odmítli, už ani nemusejí. Padla už i žaloba na stát

20. prosinec 2020

Na jaře se jich báli Češi, na podzim zase Němci a Rakušané. Osud pendlerů, kteří přejíždějí hranici za prací a jsou, nebo spíš byli, považovaní za hlavní přenašeče nákazy nemoci covid-19. Teď se situace změnila – nákaza se šíří všude, navíc úřady nikdy neprokázaly, že právě pendleři mají přenos na svědomí. Někteří to stále nesou nelibě, takže se rozhodli s úřady a státem soudit.

Nedaleko Klatov leží vesnice Pačejov. Tady každý den ve čtyři hodiny ráno vstane Alena Jarošová, po rychlé snídani sedne do auta a jede hodinu a čtvrt, v zimě ještě o něco déle, do bavorského Zwieselu, kde pracuje v malé rodinné firmě. Kvůli své práci za hranicí měla letos pocit, že je člověkem druhé kategorie.

Na hraničních přechodech platí zpřísněný režim pro takzvané pendlery

Když vláda v polovině března zavřela hranice, omezila pendlerům možnost pracovat. Ti se proto sešli u čerpací stanice na Folmavě, aby symbolicky protestovali. Pak všem 23 pendlerům hygienická stanice udělila pokuty – 16 lidí ji zaplatilo, sedm odmítlo. Mezi nimi je i Alena Jarošová. Odpor se jí vyplatil, protože na začátku prosince dostala od hygienické služby oznámení, že úřad řízení o pokutě zastavil.

Zažalujeme stát

Ve sporu s úřady zastupuje pendlery začínající pražský advokát Michal Staněk. I jeho otec pendluje do Německa. Advokát poprvé zažaloval vládu na jaře, když pendlerům zakázala překračovat hranice každý den a museli se pohybovat v režimu tři týdny za hranicemi, dva týdny v Česku. Tehdy neuspěl. 

Čtěte také

Úspěšný byl Staněk ale v odporu proti placení pokuty za protest na hraniční přechodu ve Folmavě. Krajská hygienická stanice udělila pokutu za to, „že se pendleři vyskytovali na hranici u čerpací stanice,“ píše se v protokolu. 

Nezaplatil ani Pavel Hutník z malé vesničky Mačkov na Strakonicku, on se ale rozhodl jít dál – teď žádá stát, aby mu uhradil škody způsobené svým rozhodnutím. Chce proplatit testy na covid a další škody s tím související. Dohromady jde o zhruba 5 tisíc korun.  

Advokát Michal Staněk podal žalobu na úřad vlády v létě. Termín jednání příslušný soud zatím nenařídil. Pavel Hutník mezitím vstává každé ráno ve tři hodiny a jede na ranní směnu do fabriky v bavorském Pasově.

A přišel podzim

Na rozdíl od jara se s listopadem situace pendlerů výrazně změnila. Testovat se musejí také, ale už z rozhodnutí ne české, ale bavorské vlády – taky to ale bavorská vláda platí. Pendlery to stálo jen čas, když zastavili na hraničním přechodu u mobilního odběrového místa.

Čtěte také

Kolik pendlerů podalo žalobu na stát a domáhá se náhrady škody, není jasné. Michal Staněk zatím zastupuje jen Pavla Hutníka. O dalších sporech neví ani předsedkyně Asociace pendlerů České republiky Zuzana Vintrová.

MPSV se brání

„Sociální zabezpečení pendlerů se řídí právem státu, ve kterém vykonávají svou výdělečnou činnost. Pouze z těch systémů mají nárok čerpat dávky. Nicméně jsme v této oblasti pomohli pendlerům při komunikaci s úřady v Německu a Rakousku v oblasti rodinných dávek, uznávání české e-neschopenky,“ přidává vyjádření i Filip Kůt Citores z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí. 

MPSV podle něj problematiku pendlerů řeší od počátku velmi aktivně, a to nejen na úrovni ministerstva, ale také přes úřady práce. „Od počátku pandemické krize, kdy došlo k uzavření hranic, byly se sousedními zeměmi vytvořeny operativní komunikační kanály pro vzájemnou výměnu informací za účelem usnadňování podmínek pro přeshraniční pohyb osob a zboží, včetně kategorie pendlerů,“ dodává.

Co bude dál, nikdo neví. Změny nastanou, až začne vakcinace, a to nejen u sousedů, ale i v Česku.

Celý pořad Lubomíra Smatany najdete v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související