Pokud vojáci neopustí Afghánistán včas, následky mohou být krvavé, varuje amerikanista Lepš

25. srpen 2021

Islamistické hnutí Tálibán omezilo přístup na letiště v Kábulu, odkud jsou odbavovány evakuační lety s uprchlíky. Špičky nově vyhlášeného Islámského emirátu Afghánistán navíc pohrozily USA a dalším spojencům, že pokud nedodrží dohodu, a vojáci do konce srpna neopustí zemi, přijde odveta. Americký prezident Joe Biden odchod své armády k 31. srpnu potvrdil. „Zdá se, že neměl jinou volbu,“ komentuje rozhodnutí rezidenta Bílého domu amerikanista Jakub Lepš.

Čtěte také

Podle politologa z New York University Prague Lepše jednání mezi Spojenými státy a Tálibánem sice probíhají, většinu karet v tuto chvíli drží islamisté.

„Pokud by se Západ rozhodl, že se bude snažit protáhnout evakuace lidí i přes 31. srpen, tak by neformální dohoda s Tálibánem padla. Následky by mohly být opravdu krvavé,“ varuje s tím, že USA prakticky nemají jinou možnost než dodržet deadline Tálibánců.

Náhodný terorismus?

Ačkoliv podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Slavomíra Horáka hnutí Tálibán zřejmě nemá prostředky k výraznější vojenské ofenzívě, dá se očekávat tlak na odchod vojsk NATO ze země. „Nelze samozřejmě vyloučit ani nějaké náhodné teroristické útoky,“ uvažuje Horák.

Politolog připomíná, že stále ještě není tak docela jasné, jaký typ vlády budou chtít Tálibánci v zemi zavést. „Není to homogenní hnutí a spousta polních velitelů si ve svých teritoriích dělá, co chce.“

Hosty byli:
Viktor Daněk, bruselský zpravodaj, Český rozhlas
Slavomír Horák, politolog Institut mezinárodních studií FSV UK
Miroslava Pašková, předsedkyně spolku Vlčí máky
Jakub Lepš, amerikanista a politolog, New York University Prague

A vyloučit nelze ani to, že Tálibán si jako rukojmí vezme obyvatele Afghánistánu. Zástupci Světového potravinového programu, který funguje při Organizaci spojených národů, totiž varoval před nedostatkem potravin, který na místní dolehne zřejmě už v září.

Svým cynickým jednáním směrem k občanům může Tálibán kalkulovat s orientací Západu na lidská práva. „Mohou počítat s tím, že potravinovou pomoc se nakonec stejně budeme snažit poslat,“ uzavírá politolog.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.