Pokud se potvrdí podíl separatistů na pádu letadla, hrozí Rusku tvrdší sankce Západu

18. červenec 2014

Mezinárodní společenství požaduje otevřené vyšetřování pádu letadla nad východem Ukrajiny. Nizozemsko, z nějž pocházela více než polovina z 300 obětí nehody, vyhlásilo státní smutek. Pokud se potvrdí spekulace, že letadlo sestřelili proruští separatisté, dají se čekat tvrdší sankce USA a Evropské unie proti Rusku. Ministři zahraničí zemí unie se sejdou už v úterý.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že zatím nechce spekulovat, ale je evidentní, že proruští separatisté zhoršují bezpečnostní situaci v celém regionu.

Analytik citovaný deníkem Financial Times upozornil na to, že Evropská unie i NATO tvrdí, že mají velmi jasné důkazy o tom, že Rusko podporuje separatisty na východě Ukrajiny. Podle BBC ukrajinská tajná služba zveřejnila přepis odposlechů, které to potvrzují.

Víc než polovina cestujících ve zříceném letadle byli Nizozemci. Tamní vláda vyhlásila den národního smutku. Premiér Mark Rutte řekl, že celá země je v šoku, že se potvrdil ten nejhorší scénář.

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval nizozemskému premiérovi Ruttovi telefonoval.

Před nizozemskou ambasádou v ukrajinském hlavním města Kyjevě jsou stovky zapálených svíček. Lidé přicházejí k budově, pokládají u ní květiny a modlí se.

O tragédii spolu ještě ve čtvrtek mluvili ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho americký protějšek Barack Obama. I Američané jsou podle některých zdrojů mezi oběťmi neštěstí.

„Prezidenti zdůraznili, že všechny důkazy z místa havárie musí zůstat na místě na ukrajinském území, aby mezinárodní vyšetřovatelé mohli prověřit všechny aspekty tragédie,“ uvedl k telefonátu Bílý dům.

Čtěte také

K nezávislému vyšetření neštěstí už vyzval také například generální tajemník OSN Pan Ki-mun a přidávají se i další země, jejichž občané byli na palubě letounu.

Podle posledních informací z malajsijských aerolinek bylo mezi cestujícími na palubě letadla 154 Nizozemců, 27 Australanů, 23 Malajců, 11 Indonésanů, šest Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci a jeden Kanaďan. Národnost dalších pěti desítek lidí ještě zbývá upřesnit. Patnáctičlenná posádka letadla byla složená z Malajců.

Londýnské ministerstvo zahraničí zřídilo krizovou linku, na kterou se mohou obracet lidé, kteří mohli mít na palubě někoho ze svých blízkých.

„Zatím nemáme konečné informace o tom, jak k neštěstí došlo a nechci v této fázi o příčinách spekulovat. Myslíme si, že by vyšetřování měla vést Mezinárodní organizace pro civilní letectví, která spadá pod OSN,“ prohlásil nový šéf britské diplomacie Phillip Hammond.

Na palubě byli i Francouzi, podle francouzského ministerstva zahraničí jich bylo minimálně šest, není však jasné, zda jde o konečný počet.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala ukrajinskou vládu a separatisty na východě země, aby přistoupili na příměří.

Podle německé kancléřky nese za události na Ukrajině odpovědnost i Rusko. Moskva podle ní dostatečně nepřispívá k tomu, aby se boje mezi separatisty a vládními silami zastavily

Merkelová znovu vyzvala k diplomatickému řešení situace na Ukrajině. "Diplomatické řešení nemá žádnou alternativu," řekla německá kancléřka. Berlín se podle ní snaží vyjednat uklidnění situace, nutný je ale i příspěvek ruské vlády.

Není pravděpodobné, že by mezi pasažéry havarovaného letu MH17 byli Češi. Podle velvyslance ČR v Malajsii Rudolfa Hykl to ale stoprocentrně vyloučit nejde.

„Byl nám poskytnut seznam neidentifikovaných osob, co se týče národnosti. Po našem zhlédnutí jmen a příjmení se ani v jednom případě nejedná o jména, která by byla vyloženě česká,“ vysvětlil Hykl.

Čtěte také

autoři: Jiří Hošek , jšm , oho , pav , van
Spustit audio