Pokud nepřejdeme k rostlinné stravě, neuživíme lidstvo, tvrdí zastánkyně veganství

3. leden 2020

Britský časopis Economist si všímá, že čím dál víc lidí přechází na veganskou stravu. Vegani odmítají živočišné výrobky včetně hedvábí, vlny či vajec. Jde jen o moderní trend, nebo udržitelný životní styl ohleduplný k lidem, zvířatům i planetě?

Čtěte také

„Motivací k veganství bývá většinou jak etické hledisko, tak ohled na životní prostředí i vlastní zdraví,“ říká v pořadu Pro a proti výživová poradkyně Pavla Široká z České veganské společnosti.

Například stanovisko Americké dietetické asociace přímo píše, že rostlinná strava může mít mnoho potenciálních zdravotních výhod. „Třeba prevenci před diabetem typu 2, civilizačními chorobami jako infarkt nebo mrtvice, některými typy rakoviny a tak dále.“

Veganský jídelníček lze sestavit plnohodnotně a není to složité. Pokud to člověk nezvládá, tak i omezování masa a živočišných produktů má výrazný význam, protože pomáhá zdravotně.
Pavla Široká

Veganská strava má z hlediska globálního klimatu dvakrát menší vliv než strava živočišná. „V českých podmínkách je poměrně snadné sestavit jídelníček z lokálních surovin, jako jsou luštěniny a obiloviny, které se zde pěstují... I ořechy si můžete vybrat vlašské místo dovozových kešu.“

„I ty nejnáročnější rostlinné produkty jsou mnohem méně náročnější než jakékoliv živočišné... Naše populace rychle roste a pokud se nezačneme rychle blížit k rostlinné stravě, tak nebudeme schopni uživit lidstvo. Když se toho firmy chopí a část výrobků vyrobí rostlinných, tak je to plus,“ soudí Pavla Široká.

Trvale udržitelná strava je spíš vegetariánská

Čtěte také

„Každý máme jiné stravovací nároky a pro každého je komplexnost či zdravost úplně jiná,“ upozorňuje zakladatel Aliance výživových poradců Ivan Mach.

Podle něj je u vegetariánů, kteří jedí vejce a mléčné výrobky nedostatek vitamínu B12 a železa, který ohrožuje vegany, de facto odstraněn. „Jsem pro to, aby lakto, ovo popřípadě pesce (tedy ryby) stravování bylo doporučováno jako prevence diabetu, nádorových onemocnění i dieta k rychlejšímu hubnutí, protože je trvale udržitelná.

Veganství není rozhodně trvale udržitelné u dětí a vysoce pohybově aktivních lidí jako sportovci, kteří mají výrazně vyšší nároky na složky, jako je vitamín B12 a železo, a zejména na jejich vstřebatelnost.
Ivan Mach

Expert připomíná, že velkoplošné zemědělství tlačí na zisk na úkor ekologie. „Takže salát a brokolice mohou zatěžovat životní prostředí stejnou náloží pesticidů a stejnou náročností na vodu jako výroba masa. Doma pěstovaná zelenina a ovoce jsou samo sebou vhodné, ale to si nemůže dovolit člověk, který chodí do práce.“

„V některých státech je podporována rostlinná výroba ve vysoké kvalitě, takže se veganská strava stává dostupnější i pro ostatní skupiny. U nás to tak není a ještě dlouho nebude, stejně tak bio sortiment, který má své výhody, je u nás ve srovnání s okolním světem velmi málo propagován,“ konstatuje Ivan Mach.

Související