Pokud je dohoda špatná, je lepší od ní odstoupit, souhlasí s kroky USA vůči Íránu Leo Pavlát

29. květen 2019

Spojené státy americké odstoupily od jaderné dohody s Íránem a uvalily na režim nové sankce. Írán zvýšil produkci nízkoobohaceného uranu, Washington přesunul do oblasti Perského zálivu své lodě a bombardéry a Írán prohlásil, že americké lodě pošle ke dnu i pomocí tajných zbraní.

„Tlak USA je trvalý, protože je obava, že Írán získá jaderné zbraně a svým jednáním v oblasti vyvolává neklid... Jde o členský stát OSN, který veřejně vyhrožuje zničením jiného člena, státu Izrael,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Podle něj je za vyhrocení situace do značné míry zodpovědný íránský teokratický režim. „Ten se 7. května obrátil vůči evropským signatářům jaderné smlouvy s tím, že pokud do 60 dnů neukončí svou podporu amerických sankcí, tak prý Írán může dále porušovat tuto smlouvu.“

Ta dohoda byla skutečně špatná, to je třeba říct… Umožňovala íránskému režimu vyvíjet balistické rakety…, umožňovala vyvíjet novou generaci centrifug na obohacování uranu, ale neumožňovala neohlášené kontroly a zcela vyloučila jakoukoliv kontrolu vojenských zařízení.
Leo Pavlát

Ředitel vysvětlil, že dohoda měla jen odkladný efekt. „Měla časový limit, takže po roce 2025 Írán mohl klidně pokračovat ve vývoji jaderné zbraně… Tedy počkat si do roku 2025, potom získat jadernou zbraň a mezitím profitovat z finanční podpory demokratického světa.“

„Celá ta dohoda byla vyjednána proto, že Írán už porušil jeden svůj smluvní závazek o nešíření jaderných zbraní ze smlouvy z roku 1970… Dohody se sice mají dodržovat, ale mají to být dobré dohody. A pokud je dohoda špatná, je lepší jít od ní pryč,“ věří Leo Pavlát.

Když stát uzavře smlouvu, měl by ji dodržovat

„Kroky USA mi připadají kontraproduktivní. Ten tlak má za cíl něco víc, než čeho lze dosáhnout, tedy úplné odstranění íránského režimu nebo vojenskou porážku země, těžko říct,“ soudí orientalista a arabista Petr Pelikán.

Odmítl, že by se Írán snažil USA vyprovokovat. „Ani nebylo jasně definováno, jaké jsou americké zájmy. To, co odstartovalo celé zvyšování napětí, bylo jednostranné odstoupení od mnohostranné dohody, kdy se jeden signatář rozhodl, že bude všechny ostatní nutit k něčemu, na čem se nedohodli.“

Írán myslí velmi dlouhodobě dopředu a z tohoto hlediska nepochybně smlouva nebyla vyjednána úplně dobře... Ale kontinuita smluvních závazků by měla být zachovávána. Stát, pokud uzavře nějakou smlouvu, by ji měl dodržovat, i když se mu změní vedení. Zejména to, jak Amerika odstoupila od smlouvy a začala vyvíjet tlak na Írán a ostatní smluvní strany, je kontraproduktivní.
Petr Pelikán

Teheránský režim prý není schopen toho všeho, z čeho je obviňován. „Ale je pravdou, že velmi cílevědomě a dlouhodobě vytváří na celém Blízkém východě skupiny, které jsou mu loajální… To dělají i jiné země, ale Írán to dělá chytřeji a účinněji.“

„Írán několikrát deklaroval, že není jeho cílem jadernou zbraň získat. I Mezinárodní agentura pro atomovou energii nikdy nenašla žádné známky toho, že by země vyráběla jadernou zbraň,“ připomněl významnou skutečnost arabista Petr Pelikán.

autoři: Tomáš Pavlík , oci

Související