Poklona, pane Třísko! Velký český herec ve svátečním cyklu stanice Dvojka

8. listopad 2021

V cyklu Poklona, paní/pane...! se Dvojka Českého rozhlasu soustřeďuje na velké osobnosti českého herectví. Hodinový pořad vycházející z bohatých materiálů, které nabízí rozhlasový archiv, bude v poledne svátečního dne 17. listopadu zasvěcen Janu Třískovi (1936–2017).

Srpen roku 1968 a následující léta normalizace měly za neblahý důsledek četné odchody našich významných osobností do emigrace. Také české herectví bylo postiženo tímto jevem, byť pro herce znamenal odchod do ciziny zpravidla nutnost vzdát se své profese. Jazyková bariéra jim většinou zabránila pokračovat v původní herecké dráze.

V případě Jana Třísky tomu bylo jinak. Po velmi úspěšné kariéře předního herce Národního divadla, posléze Divadla za branou se rozhodl v roce 1977 odejít s celou rodinou do Kanady, posléze do Spojených států. Svou pílí a houževnatostí dobře zvládl angličtinu a i v konkurenčně tvrdém prostředí se vypracoval na často obsazovaného herce, a to jak v mnoha divadlech, tak v celé řadě filmů.

Jan Tříska, Alena Kreuzmanová a Bohuš Záhorský (1965)

Pořad Poklona, pane Jane Třísko! přináší ukázky z Třískovy tvorby v Národním divadle (Romeo a Julie, Racek), v Divadle za branou (Kočka na kolejích), současně pak Třískovy úvahy o herectví, vzpomínku Otomara Krejči, zazní i úvaha dramatika Josefa Topola. Během šedesátých let minulého století let byl Jan Tříska pro svůj podmanivý hlas hojně obsahován také do rozhlasových inscenací. Hrál hlavní postavy v dodnes často reprízovaných hrách – v Topolově Hodině lásky, Vilímkově Neodvratném skonu maratonského běžce nebo v Přidalově snové hře Všechny moje hlasy (z té zazní v pořadu krátký úryvek).

Pro svůj podmanivý hlas byl Jan Tříska hojně obsahován také do rozhlasových inscenací.

Uvedena bude i malá ukázka ze srpna 1968, kdy Jan Tříska spolu s Václavem Havlem promlouvali z libereckého rozhlasového studia. Havel a Tříska se tehdy v Liberci objevili zvláštním souběhem náhod. Byli na návštěvě u přátel, když je zastihla okupační noc. Do nových rolí vyžádaných mimořádnou situací ale vpluli velmi rychle, stali se z nich rozhlasoví hlasatelé a komentátoři. Havlovy komentáře povzbuzující šokovaný a zrazený národ k odvaze, čtené jím samotným nebo Janem Třískou, patří k nejpůsobivějším rozhlasovým svědectvím oněch srpnových dnů.

Pořad zahrnuje rovněž Třískovy úvahy o režiséru Otomaru Krejčovi, o situaci herce, který se ocitne v cizím prostředí, o vlastním přísném životním stylu, o stáří. Průvodní slovo interpretuje Aleš Háma.

Spustit audio

Související