Poklidné rozdělení Československa je pohledem dějin unikátní a cenné, připomíná historička Polišenská

21. září 2022

Proč se v době globalizace neustále vrací nacionalismus? „Je pravdou, že se dějinné proudy posouvají určitým směrem – někdo se nad to dokáže povznést, jiný ne,“ odpovídá profesorka historie a mezinárodních vztahů na soukromé vysoké škole v Praze Milada Polišenská. „Víme ale i z naší historie rozpadu Československa, jak silná byla touha po samostatném státě. Jak silný impulz to dalo celé řadě pozitivních vývojů.“

Čtěte také

„Osobně nepřestanu být dějinám vděčná, že jsem to zažila. Navíc v takzvaně optimálním věku svého života. A také, že rozdělení našeho státu proběhlo sametově. Je to dost unikátní a cenné,“ připomíná.

„My jsme zvyklí dívat se na historii perspektivou dějin národních států. Ale český stát měl, možná jako jeden z mála, ale určitě ne jako jediný, celkem jasně definované hranice. Jádro, geografickou linku, kterou tady určovaly hlavně hory,“ uzavírá historička.

Poslechněte si celé Hovory. Dozvíte se, co říká o historii diplomacie, o historii konfliktů, včetně současné agrese Ruska vůči Ukrajině. Ptá se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související