Pojďme řešit, jaké osobnosti mají být v radách, a ne kdo je má volit, vyzývá šéf rozhlasu Zavoral

2. prosinec 2021

Do Českého rozhlasu nastoupil René Zavoral v roce 2001 a 20. ledna 2016 byl zvolen generálním ředitelem. Letos v létě svou pozici na další šestileté období obhájil. Říká, že to není tak dávno, co politici, když se jim něco ve vysílání nelíbilo, generálnímu řediteli obratem zatelefonovali. „Musím říct, že počet takových telefonátů nebo SMS zpráv v poslední době výrazně klesl,“ popisuje Zavoral.

„Umím představit, že mí předchůdci-generální ředitelé měli v tomto duchu složitější situaci než já. Když si vezmu svůj první, právě dobíhající mandát, tak jsem takových zpráv měl víceméně poskrovnu,“ hodnotí na Plusu v pořadu Hovory.

Většinou se mi podaří věc vysvětlit, že to nebylo myšleno zle, ale dobře. A že redaktor neudělal chybu z tohoto důvodu.
René Zavoral

„Něco jiného je, když se s těmi lidmi potom někde při společenské akci potkám. Tam to rádi využijí k tomu, aby na mne přenesli to, co je tíží a co je pálí. Nevím, jestli to je mojí osobností a podobně, ale musím říct, že se mi většinou podaří jim věc vysvětlit, že to nebylo myšleno zle, ale dobře. A že redaktor neudělal chybu z tohoto důvodu. Většinou jsem se setkal s tím, že jsem byl pochopen, že jsem to odrazil,“ přibližuje.

Odchod Klause zamrzel

Zavoral připouští, že ho mrzelo, když v živém rozhovoru opustil bývalý prezident Václav Klaus studio s moderátorem Vladimírem Krocem.

Čtěte také

„Protože ta kauza byla, myslím, opravdu zbytečná. Padaly tam potom výrazy, které si myslím, že nejsou hodny ať už bývalé, či stávající hlavy státu, jakéhokoli vysoce činného politika. Protože kdo jiný už má být tím etalonem, ke kterému se má vzhlížet, než je bývalá hlava státu. Takže to mě hodně mrzelo a nakonec to celé taky vyšumělo. A už jsem se odpovědi na mé odmítnutí nedočkal. Tak si říkám: Buď jsem byl vyslyšen, anebo dotyčný mávl rukou, že je mu to jedno,“ připomíná.

Volba radních by měla být férovější

Už dlouhou dobu se vede diskuse o radách, a to rozhlasové, televizní a také o takzvané velké radě, tedy Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Mandátem Rady Českého rozhlasu je hlavně volit a odvolávat generální ředitele. Je čas na to, aby poslanci ztratili svůj zásadní vliv na volbu členů rady?

„Dlouhodobě preferuji takzvaný švédský model. To znamená volit zástupce do rady i s vědomím toho, kdo kterou politickou pozici reprezentuje. Mně přijde, že to je fér a korektní,“ odpovídá.

Čtěte také

„Pokud pak z rady přichází nějaký konkrétní podnět či námět, tak posluchači vědí, odkud přichází. Je to férové. Všichni vědí, že dolní komora je nějakým způsobem navolená, má nějaké poměrné zastoupení různých politických subjektů. Přijde mi to mnohem lepší než dnes, kdy jsou to různé svazy, sportovní kluby a tak dále,“ říká ke stávajícím pravidlům volby. 

Jak se pak celý systém obsazování rad rozšíří, jestli budou kromě poslanců volit do rad i senátoři nebo někdo další, to už Zavoral nepovažuje za tak důležité. „Ale je to legitimní diskuze,“ zdůrazňuje. 

Opravdu bych se zaměřil na kritéria, která by měli splňovat členové rady. Mnohem více než na to, kdo je jakým způsobem jmenuje.
René Zavoral

„Druhá věc je, jestli se tím něco zlepší. Vždy říkám, že jedna věc je systém, ale druhá věc jsou lidé. Vždy je to o lidech,“ připouští a pokračuje:

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Takže pak je to spíše o tom: Pojďme se zaměřit na to, jaké osobnosti jsou do rad voleny, s jakým zázemím, s jakou zkušeností. Opravdu bych se zaměřil na kritéria, která by měli splňovat členové rady. Mnohem více než na to, kdo je jakým způsobem jmenuje.“ 

Zavoral si nemyslí, že by v Radě museli vždy sedět mediální odborníci. „Není to úplně nezbytně nutné, protože pak bychom ani do politiky neposílali zástupce společnosti. Pro mě je sněmovna i Senát vždy průřezem společnosti, totéž je i Rada Českého rozhlasu. Má-li veřejnost kontrovat médium veřejné služby skrze tuto radu, tak by měla do jisté míry odrážet složení a strukturu společnosti,“ uzavírá.

Jak chce řešit digitalizaci rozhlasu? Odpovědi si poslechněte si audiozáznamu unikátního rozhovoru, který se současným šéfem rozhlasu vedl bývalý generální ředitel veřejnoprávního média Vlastimil Ježek.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související