Pohádky pod drobnohledem vědy

26. prosinec 2019

Vánoční čas patří pohádkám. A tak se na ně letos podíváme z vědeckého pohledu. Seriál Věda a pohádky vám například vysvětlí, jak mluví mravenci ze Zlatovlásky ve skutečnosti, jestli je sova Rozárka opravdu tak moudrá, jak si Popelka myslela, a jak vlastně funguje jednoduchý lék, kterým Lotrando pomohl nemocné Zubejdě… Poslouchejte šestidílnou sérii během svátečního vysílání Radiožurnálu.

Pohádka bez happyendu není správná pohádka. Kdyby ale nebylo mluvících zvířat, Jiřík a Zlatovláska by se toho svého nikdy nedočkali. Vždyť co by Jiřík dělal nebýt mluvících mravenců, kteří mu pomohli s plněním úkolů pro Zlatovlásčina otce?

Jak připomíná geobotanik Pavel Kovář, nejde o takové sci-fi, jak by se mohlo zdát na první pohled. Mravenci totiž skutečně umí komunikovat (přestože u toho neartikulují). Poslechněte si jak.

I sova může být nebezpečná

To sova Rozárka ze slavných Tří oříšků pro Popelku neřekla během celého filmu jediné slovo. Přesto měla na šťastném konci lví (respektive soví) podíl: bez jejích moudrých pohledů by se Popelka k rozlousknutí oříšků zřejmě nikdy nerozhoupala. Odkud se spojení „sovy“ a „moudrosti“ vzalo? Ornitolog Jan Andreska poznamenává, že příčiny musíme hledat v dávné mytologii…

„Kdo nemá ‚r‘, ztrácí charakter“

Pojďme ale od zvířecí řeči k té lidské. Například v pohádce O princezně, která ráčkovala je ráčkování považováno za symbol urozenosti. Logopedické kliniky jsou přitom plné pacientů, kteří se této řečové vady snaží zbavit. V čem tato vada spočívá a jak ji řešit? Poslechněte si rady logopedky.

„Kam nechodí slunce...“

V pohádce Hrátky s čertem pokouší čert Lucius poustevníka. Například přes jídlo – místo sušených kobylek, kterými se poustevník živí 30 let, mu nabízí nejrůznější laskominy. Jak ale upozorňuje propagátor jedlého hmyzu, hmyz není ani zdaleka „chudé“ jídlo…

Vlk arktický

Hmyz ovšem není jedinou z „obyčejných“ věcí, které mají pohádkách na lidské zdraví blahodárné účinky. Tou další je například sluneční světlo. V pohádce Lotrando a Zubejda je to právě slunce, které vyléčí nemocnou princeznu Zubejdu. Co je na rčení „kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ pravdy v realitě?

Pohádky si ovšem neberou inspiraci pouze ve světě lidském, ale i v tom zvířecím. A tak se například v Červené karkulce stal z vlka symbol úlisnosti a zla. Skutečnost je ale jiná. Podle zoologa toho má vlk mnoho společného s psem. Poslechněte si v čem.

Spustit audio

Související