Podzim 1951: Není Němec jako Němec. Kapitoly ze života i zákulisí všemocné strany

22. říjen 2021

Ze zásadních politických událostí podzimu 1951 jsou v rozhlasovém archivu zachyceny dvě: Projev předsedy KSČ a prezidenta republiky Klementa Gottwalda na zasedání Ústředního výboru Komunistické strany Československa 6. prosince 1951.

Čtěte také

Jde o sumarizaci situace uvnitř komunistické strany těsně po zatčení jejího – nyní už bývalého – generálního tajemníka Rudolfa Slánského.

Gottwald zde velmi obsáhle líčí odhalování nepřátel uvnitř strany. Z projevu je zařazeno několik nejdůležitějších pasáží.

Druhou dochovanou nahrávkou z politické oblasti je návštěva prezidenta tehdejší Německé demokratické republiky Wilhelma Piecka v Československu.

Dochoval se záznam uvítacího mítinku ve Sjezdovém paláci z 24. října a Pieckova návštěva v podniku ČKD Stalingrad. Vybrány jsou ukázky z pozdravných projevů tehdejšího předsedy Národního shromáždění Oldřicha Johna a předsedy vlády Antonína Zápotockého.

Čtěte také

Ze sledovaného období se dochovala řada rozhlasových četeb a dramatizací. Jiráskovská akce našla své ztvárnění v rozhlasové podobě hry Aloise Jiráska Jan Žižka – ve vybraných ukázkách uslyšíte Karla Hőgera jako Zikmunda a Zdeňka Štěpánka jako Jana Žižku.

Z dalších kulturních počinů jsou vybrány ukázky z rozhlasové úpravy hry bratří Mrštíků Maryša (s pětadvacetiletou Vlastou Chramostovou v hlavní roli) a závěr Pohádky o zlaté rybce, jejímž autorem i interpretem byl Jan Werich.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio