Podsvinčata lovců a sběračů

28. srpen 2013

Evropští lovci a sběrači vlastnili domestikovaná prasata asi o 500 let dříve, než jsme předpokládali – už kolem roku 4600 před naším letopočtem.

Archeologické nálezy vypovídají o tom, že mezolitičtí lovci a sběrači z Evropy chovali psy, ale ne ovce, kozy, prasata či hovězí dobytek. S těmi je seznámili teprve neolitičtí zemědělci, kteří v letech 5500 až 4200 před naším letopočtem přicházeli z Blízkého východu a přinášeli s sebou jak zvířata a rostliny, tak potřebné know-how. Přesný rozsah, ve kterém lovci a sběrači přebírali nové myšlenky a technologie, neznáme a dosavadní důkazy o tom, že by lovci a sběrači vlastnili hospodářská zvířata, byly jen nepřímé.

Nový pohled na přenos technologií během neolitické tranzice nyní přinesla práce mezinárodního týmu vědců, který prostudoval kosti a zuby 63 prasat z mezolitického sídliště Ertebølle v severním Německu. Analýza DNA stejně jako morfologické zkoumání nálezů prokázala, že zdejší lovci a sběrači vlastnili různě velká a pestře zbarvená domestikovaná prasata už kolem roku 4600 před naším letopočtem. Jestli je získali loupeží, obchodní transakcí, nebo tím, že polapili zaběhnuté kusy, však bohužel nevíme.

Doktor Ben Krause-Kyora vyjímá zub z nalezené spodní čelisti neolitického domestikovaného prasete, aby mohl provést analýzu DNA

Zdroj: ScienceDaily, Nature Communications

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio