Podnikat se může naučit každý. Recept na úspěch ale neexistuje, říká podnikatelský poradce

15. srpen 2017

Jak podnikat na volné noze? Chce to cíl, plán, jak se k němu dostat, trpělivost, trochu disciplíny a kapku odvahy. Vlastně nic, co by nepotřebovalo i běžné zaměstnání. Jen s tím rozdílem, že jste vlastními pány i zaměstnanci. Za chyby vás nepeskuje šéf, ale nula na účtu. Pracovat můžete, kdy chcete, ale budete to dělat i o víkendech, po večerech nebo v noci. Odměnou je svoboda v organizování času a volnost při výběru zakázek a práce.

„Lidem podnikání splývá do jednoho celku, ve skutečnosti se ale podnikání startupů, malých a středních firem nebo právě freelancerů velmi zásadně liší,“ říká Robert Vlach, podnikatelský poradce a autor projektu Na volné noze, který napsal i stejnojmennou knihu.


Specifikem tohoto typu podnikání je, že drtivá většina zakázek přichází přes sociální vazby a reference. Z tohoto důvodů je dobré budovat dobré mezilidské vztahy.Robert Vlach

Častým problémem podnikatelů na volné noze je, že ceny svých služeb podhodnocují. A zbytečně. „Když člověk cenu přestřelí, tak to velice rychle pocítí. Ze zakázek často sejde, zákazníci si stěžují, že je to moc drahé. Ale když je cena příliš nízko, chybí zpětná vazba a podnikatel tak může setrvat i celé roky,“ vysvětluje.

Pro začínajícího freelancera je proto důležitý nejen průzkum trhu a zjištění obvyklých cen, ale i co nejdříve se dostat do kontaktu se svými kolegy. „Mezi freelancery panuje spíše kolegialita, málokdy se vnímají jako konkurenti. Na různých neformálních akcích, které i my pořádáme, vám klidně sdělí i to, kolik si účtují,“ přibližuje.

Podnikání není pro každého

Může se člověk naučit podnikat? „Myslím, že je to dovednost, kterou může každý zdravý člověk bez výraznějšího hendikepu zvládnout. Ne každému ale vyhovuje étos podnikání, které vedle svobody přináší i stres, nejistotu a výkyvy příjmů. Do jisté míry se tomu dá vyhnout, ale pro mnoho lidí je ona nejistota nepřekonatelnou překážkou.“


Očekávání trhu jsou velmi konzervativní. Chce odbornost, spolehlivost a schopnost dostát závazkům. To mají všichni úspěšní freelanceři společné.Robert Vlach

Podle Vlacha neexistuje nic jako univerzální recept na úspěch. Kromě vlastní odbornosti je ale nutné znát základní podnikatelskou abecedu. „V tom má spousta lidí deficit, ať už jde o cenotvorbu, vyjednávání nebo hospodaření s časem. To nejsou úplně triviální věci, přesto by je ale člověk měl ovládat, pokud chce mít úspěch,“ uzavírá.

Jak se podniká v České republice? Přibývá byrokracie? Je elektronická evidence tržeb přínosem? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.