Podněty k dalšímu zkoumání

10. prosinec 2010

Ve čtvrtek 9. prosince se v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze nahlíželo do dávných astronomických rukopisů. Účastníci se dozvěděli řadu zajímavostí o vystaveném glóbu i proměnách iluminace Persea s hlavou Medúzy. Závěrečnou diskuzi doplnil i nečekaný host.

Astronomie a astrologie na pražském královském dvoře dokládala přenos arabských a antických vědomostí do středověké latinské Evropy. Zatímco Mgr. Lenka Panušková, PhD., z Ústavu dějin umění AV ČR se soustředila především na rukopisy, PhDr. Alena Hadravová, CSc., z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR doplňovala přednášku zajímavostmi o glóbu. Zatím nejdelší závěrečná diskuze vtáhla do dění i doc. RNDr. Petra Hadravu, DrSc., z Astronomického ústavu AV ČR.

Záznam přednášky i následné diskuze uslyšíte v pořadu Víkendová univerzita.

Kroniky a kronikáři posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků
Poslední přednáška tohoto roku, která se v rámci výstavy Královský sňatek uskuteční, vezme návštěvníky do dávného světa těch, kteří nám o své době ponechali zprávy. Kronikami posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků zalistuje 16. prosince od 18 hodin prof. PhDr. Marie Bláhová, DrSc., z Filozofické fakulty UK. Najít si v předvánočním shonu chvilku se určitě vyplatí.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.