Podle ústavního soudu porušují zákony o klimatu základní práva a svobody Němců, píše server BBC

30. duben 2021

Německé zákony navržené pro boj s klimatickými změnami porušují základní práva a svobody, rozhodl německý ústavní soud. Server BBC dál tvrdí, že legislativa je podle soudu nedostatečná, protože není jasné, co se stane po roce 2030, do kterého jsou nastaveny všechny cíle. Kromě toho klade břemeno snižování emisí CO2 hlavně na mladou generaci. Německá vláda tak bude muset zákon revidovat, čas má do konce roku 2022.

Soudní rozhodnutí přichází týden po té, co Evropská unie odhalila své nové ambiciózní cíle v oblasti klimatické politiky, připomíná BBC. Stejně jako unijní legislativa, počítá i ta německá se snížením emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 procent.

Německý ústavní soud má ale za to, že by mladí lidé mohli v budoucnu čelit významné ztrátě svobody právě kvůli dosažení těchto cílů. Téměř všechny oblasti života jsou totiž spojené s emisemi skleníkových plynů, což by mohlo vést k jejich drastickému omezování.

Kuba vyvíjí vlastní očkovací látku na covid

Kuba by se brzy mohla stát soběstačná v zásobování vakcínami proti covidu-19, píše Al Džazíra. Tamní vědci vyvíjí pět experimentálních látek, ze kterých jsou dvě už v posledním stádiu testování. V případě účinnosti a bezpečnosti některé z nich by se Kuba stala první latinsko-americkou zemí, která vyrábí vlastní vakcínu.

Čtěte také

Každá z látek, které se teď mají otestovat na lidech, bude podána více než 40 tisícům dobrovolníků. Vakcínu s názvem Sobrana O2 má navíc dostat 150 tisíc lidí v první linii. Výsledky by měly být známé během května a června.

Kubánská vláda doufá, že se podaří naočkovat všechny obyvatele země do konce roku. Cílem vědeckých institucí, které mají budoucí vakcíny vyrábět, je zásobit domácí trh a přebytky vyvážet. Je to jistě ambiciózní cíl, píše Al Džazíra.

Kubánské farmaceutické a biotechnologické společnosti mají dlouhou historii, během které se jim podařilo vyvinout několik vakcín. Jsou mezi nimi očkovací látky proti žloutence typu B nebo meningitidě.

Pokud jde o pandemii covidu, Kuba hlásila většinu loňského roku velmi nízké počty nakažených. Nárůst zaznamenává od chvíle, kdy v listopadu otevřela hranice zahraničních návštěvníkům.

I tak je ale počet infikovaných i zemřelých nižší než jinde ve světě. Patrně i díky tomu, že zdravotnický systém země nezahltili pacienti s agresivnějšími mutacemi viru. Havana neobjednala vakcíny z jiných zemí, ani se nezapsala do programu Covax. Rozhodnutí spolehnout se na domácí produkci vakcín vláda nekomentovala. Podrobnosti na serveru Al Džazíra.

Navalnyj před soudem opět prohrál

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj se objevil před kamerami poprvé od chvíle, kdy oznámil, že ukončil víc než třítýdenní hladovku, píše The Guardian. Soudu se účastnil jen přes videostream a vypadal pohuble, ale odhodlaně.

Čtěte také

Za pomluvu válečného veterána má Navalnyj zaplatit vysokou pokutu – tak zněl únorový rozsudek, proti kterému se hlavní kritik ruského prezidenta odvolal. S tím, že je politicky motivovaný a že má poškodit jeho jméno v očích Rusů. Odvolání ale soud nevyhověl.

V projevu k soudní síni Navalnyj nařkl vládu, že dělá z Rusů otroky a Vladimira Putina nazval nahým králem. Byl to odkaz na pohádku Hanse Christiana Andersena Císařovy nové šaty.

Během dvaceti let neplodné vlády podle lídra opozice Putin promrhal biliony rublů, zatímco Rusko dál upadá do chudoby. Soudní slyšení se uskutečnilo v době, kdy Navalného antikorupčním fondům hrozí zařazení na seznam extremistických organizací. Regionálním štábům opozičního politika už ruské úřady omezily činnost, dodává list.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu, četli Lukáš Matoška a Jan Bumba.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související